Кантримен: САД и РС имају исти поглед на будућност БиХ

Власти Републике Српске и САД дугорочно имају врло сличан поглед на будућност БиХ, изјавио је Томас Кантримен, помоћник замјеника државног секретара САД Хилари Клинтон. Преносећи утиске након јучерашњег разговора са предсједником РС Милорадом Додиком у Бањалуци, Кантримен је рекао да је нагласио да је дугорочни циљ САД да виде стабилну и успјешну БиХ са два […]

недеља, фебруар 27, 2011 / 17:11

Власти Републике Српске и САД дугорочно имају врло сличан поглед на будућност БиХ, изјавио је Томас Кантримен, помоћник замјеника државног секретара САД Хилари Клинтон.

Преносећи утиске након јучерашњег разговора са предсједником РС Милорадом Додиком у Бањалуци, Кантримен је рекао да је нагласио да је дугорочни циљ САД да виде стабилну и успјешну БиХ са два јака ентитета и са, како каже, ефикасном владом на нивоу БиХ која напредује ка европској заједници.

Он је истакао да је кључно да је Дејтонски мировни споразум трајан и вјечан, иако је то један од најкомпликованијих устава на свијету.

"А то значи да је БиХ једна држава са два јака ентитета и три саставна народа. То не треба и не може да се мијења. Ако будемо стигли до нивоа политичког међусобног разумијевања народа у БиХ за једноставнији устав, наравно да бисмо то подржали. Али трентно то није питање број један, него је питање да се нађе међусобни језик за политичку сарадњу", истакао је Кантримен за бањалучке "Независне новине".

Он је одбацио неке процјене да САД желе останак ОХР-а, како би кроз њега имале утицај на БиХ, те прецизирао да Влада САД очекује затварање ОХР-а чим се испуни "пет плус два" услова и циљева.

"Наш циљ у БиХ није имати утицај него видјети успјех. Ми сматрамо да је високи представник правио велики допринос досадашњем успјеху БиХ. Никад нисмо мислили да ова улога треба да се наставља заувијек", истакао је Кантримен.

Он је нагласио да приоритет БиХ не треба да буде разговор о ономе о чему се народи не могу договорити, него формирање власти која ће довести до приближавања БиХ ЕУ, те додао да и у ЕУ постоје децентрализоване државе које функционишу.Оставите одговор