Канадско тржиште отворено, Израел губи милијарде на извозу марихуане

Произвођачи већ годинама врше притисак на власт да одобри извоз, а процес је у фебруару закочио премијер Нетанијаху, наводно под притиском моћника из САД.

среда, новембар 7, 2018 / 12:06

Пише: Јелена Каваја

ок Канађани од средине октобра слободно купују и уживају у марихуани након укидања вишедеценијске прохибиције, Израелци се пуше од беса. У земљи познатој по томе што је у пустињи развила напредну пољопривреду, најуноснија култура је канабис. Тачније, могла би да буде када би влада дозволила извоз лековитих препарата с активним састојцима ове биљке. Рачуна се да један килограм прерађеног у медикаменте доноси зараду од 100.000 долара.

Процењујући да би земља могла да заради милијарду долара годишње, произвођачи већ годинама врше притисак на власт да одобри извоз. Министарства здравља и финансија су прошлог лета дала сагласност, али је процес у фебруару закочио Бенјамин Нетанијаху, према наводима израелске штампе – да би удовољио Доналду Трампу, који је противник легализације марихуане. Неки, међутим, кажу да главни кочничар није амерички председник, већ милијардер јеврејског порекла Шелдон Аделсон, који је сина изгубио због дроге. Један од најбогатијих Американаца и издашни донатор Трампа и Бибија, како Израелци зову свог премијера, у Тел Авиву је основао институт за лечење наркоманије, а у САД даје много новца кампањама против легализације у медицинске и рекреативне сврхе.

Легализација марихуане за уживање у Канади је створила тржиште које би до 2020. могло да достигне пет милијарди долара. Процветале су консултантске услуге око безбедног узгоја и сигурног транспорта канабиса. Никле су хале величине 20 фудбалских терена, али стручњаци кажу да канабис из затворених објеката у регионима са хладном климом тешко по квалитету могу да парирају оном из топлих крајева.

Са више од 300 сунчаних дана годишње и благим зимама, Израел има услове за велика поља марихуане, али тренутно само осам компанија има дозволу за узгој за медицинску употребу. На овом тржишту је ипак лидер, колико због квалитета биљке толико и због најсавременијих лабораторија у којима стручњаци испитују активне састојке. Према писању "Џерузалем поста”, усавршили су начин да из биљке раздвоје канабидиол (ЦБД) од тетрахидроканабинола (ТХЦ). Овај други је примарна психоактивна супстанца, док ЦБД нема тај ефекат, али има лековита својства.

Важно је да пацијент добије одређену врсту, специфично према својим потребама. Од 600 сорти биљке, свака има различити хемијски састав па су једне ефикасније за неке болести од других. На пример, врста која се користи за дечју епилепсију скоро да нема ТХЦ. Због тога, каже директор за извоз у министарству за економију Итај Мелхиор, многи чекају да Израел одобри извоз јер би добили производ по строгим стандардима, тако би тачно знали проценат активног састојка, као код лекова.

У Израелу је пре шест година 10.000 пацијената добијало производе са марихуаном на рецепт, а сада их је скоро 40.000. Одобрен је за оболеле од рака, посттрауматски стрес, Паркинсонову и Кронову болест, епилепсију, сиду, мултиплу склерозу…

Израелска компанија "Канабикс”, која производи капсуле са марихуаном за оболеле од рака, процењује да тржиште медицинске марихуане само у САД следеће године може да достигне вредност од 3,6 милијарди долара, већу од тржишта органских производа. На глобалном нивоу до 2025. би могло да достигне 50 милијарди долара.

Један од противника извоза је и министар полиције Гилад Ердан јер сматра да је од економске користи много већа штета од тога да Израел постане главни светски извозник канабиса. Министар упозорава да полиција нема довољно ни људи ни новца да се осигура да "трава” неће "процурити” од лиценцираних узгајивача на црно тржиште.

На састанку у септембру Ердан је ипак попустио и дао сагласност да се убрза процес одобрења извоза. Највећа препрека остаје то како се осигурати да стране компаније које дођу до израелског канабиса немају везе с организованим криминалом, иако се неће извозити сирова биљка.

Док дозвола не стигне, неке фирме су већ пребациле истраживачке центре и производњу у иностранство. Једна је недавно склопила уговор са великом канадском компанијом за пет тона канабисовог уља вредног више стотина милиона долара и, да би испоручила договорено, отворила је стакленике у Уганди.

Млади Израелац Цачи Коен не мора да брине јер је у право време продао Канађанима своју фирму која се развила из непрофитне организације преко које је заједно са мајком узгајао и бесплатно делио препарате с марихуаном оболелима. Пролетос их је преузела компанија "Аурора канабис”, од које ће и "Кока-кола” вероватно куповати сировину за напитак са марихуаном. Коен и његова мајка власници су удела који вреди пола милијарде долара.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор