Како је Министарство породице, омладине и спорта трошило паре

Израду два пројекта ‘Подршка омладинским организацијама и рад на стандардизацији омладинског рада’ и ‘Млади као развојни потенцијал’ министар Проко Драгосављевић платио је 494 хиљаде КМ. To je за стотињак хиљада више него за сва национална спортска признања прошле године, сазнаје Capital.ba. Пројекте су радили ‘Центар за друштвена кретања’ и ‘Центар за комуникацију’, али заправо исти […]

уторак, август 3, 2010 / 17:23

Израду два пројекта ‘Подршка омладинским организацијама и рад на стандардизацији омладинског рада’ и ‘Млади као развојни потенцијал’ министар Проко Драгосављевић платио је 494 хиљаде КМ.

To je за стотињак хиљада више него за сва национална спортска признања прошле године, сазнаје Capital.ba.

Пројекте су радили ‘Центар за друштвена кретања’ и ‘Центар за комуникацију’, али заправо исти тим људи, наводи се у ревизорском извјештају Министарства за 2009. годину до којег је дошао Capital.ba.

У трошковима израде ова два пројекта, уочио је ревизор, наводи се да је менаџемент ових удружења сам себи на име накнаде исплатио 138 хиљада КМ. За закуп просторија које иначе користи удружење и стана чији је власник руководилац пројекта отишло је 24 хиљаде КМ. Наплаћивани су властити аутомобили, гориво и телефони који гласе на руководиоца пројекта.

Центар за комуникацију основан је 01. децембра 2008. године, а непуних мјесец и по дана касније односно 12. јануара 2009. године. Министарство им је повјерило пројекат од 294 хиљада марака. Главна служба за ревизију РС утврдила је да Министарство породице, омладине и спорта новац за финансирање спортских пројеката, дијелило нетранспарентно и супротно законима.

Средства су одобравана по захтјеву корисника којег је претходно Министарство позивало да се пријави.

– Уочено је континуирано финансирања појединих спортских клубова. Фудбалском клубу ‘Црвена Земља Нова Вес’ општина Србац 2009. одобрено је 44 254 КМ, 2008. године 57 775 КМ, а 2007. године 58 253 КМ – наводи се у извјештају.

Иначе, министар Проко Драгосављевић је поријеклом из Српца. Министарство спорта и омладине је прошле године на репрезентацију потрошило 63 хиљада КМ, и то без доказа ко је трошио и у коју сврху. За манифестацију ‘Ноћ свјетских шампиона’ Кик бокс клубу ‘Драженко Нинић’, министар Проко је за двије године исплатио 830 хиљада КМ. За ‘Ноћ шампиона свом граду’ отишло је још 45 хиљада КМ.

Сви извјештај о утрошку новца су непотпуни и нејасно шта је плаћано, констатује ревизор. За постдипломски за осам запослених радника Минисарство спорта је исплатило 30 хиљада КМ, што је супротно Закону платама запосленима у органима управе, као и Колективном уговору. Ревизор констатује да је незаконито, те напомиње да се квалификована радна снага тражи на конкурсу, а ако запослени неиспуњавју услове Министарство није то које им треба плаћати школовање.

Кршећи Закон о раду, интелектуалне услуге (117 000 КМ) плаћани су по уговору о повременим пословима. Уговори закључивани са истим извршиоцима више пута у години, а сви извјештаји шта је урађено за тај новац нису достављени, наводи се у ревизорском извјештају.Оставите одговор