Јужни Судан – Нова држава

ЏУБА – У јужном Судану је завршен једнонедељни референдум о независности односно о отцјепљењу од централне власти у Картуму и стварању нове најмлађе државе на свијету. Референдум је трајао цијелу седмицу да би се у беспућу једног од најизолованијих подручја Африке омогућило свим заинтересованима да стигну до бирачких мјеста и гласају. Организатори тврде да је […]

недеља, јануар 16, 2011 / 14:30

ЏУБА – У јужном Судану је завршен једнонедељни референдум о независности односно о отцјепљењу од централне власти у Картуму и стварању нове најмлађе државе на свијету.

Референдум је трајао цијелу седмицу да би се у беспућу једног од најизолованијих подручја Африке омогућило свим заинтересованима да стигну до бирачких мјеста и гласају.

Организатори тврде да је одзив бирача био велики, да је њихов број још у сриједу достигао 60 одсто, колико је неопходно да референдум успије, и да их је до краја било свих 90 одсто.

Прелиминарни резултати, како јавља АП, биће објављени 31. јануара, а коначни се очекују најраније 6. фебруара.

Опште је увјерење, иначе, да се претежно хришћанско-тотемистички југ огромном већином изјаснио за отцјепљење од муслиманског сјевера с којим је независност од Велике Британије заједно стекао 1. јануара 1956.

У међувремену је југ прошао кроз три грађанска рата од којих је у посљедњем, од 1983. до 2005, животе изгубило три милиона људи. Крвопролиће је под међународним притиском окончано мировним споразумом.

Судански предсједник Омар ел Бешир је недавно изјавио да ће влада у Картуму прихватити резултате референдума и југу дозволити да се мирно отцијепи, ако исход гласања буде такав.Оставите одговор