Јовић: Пописом уклонити "Хрвате по занимању"

БАЊА ЛУКА – Посланик ХДЗ-а БиХ у Представничком дому парламента БиХ Иво Миро Јовић изјавио је да БиХ не може опстати без пописа становништва у којем би било изјашњавање по националном, религијском и језичком питању. "Другачије БиХ не може опстати, јер онда по аутоматизму упадамо у проблем који је проблем грађанске државе, гдје смо сви […]

понедељак, септембар 21, 2009 / 12:42

БАЊА ЛУКА – Посланик ХДЗ-а БиХ у Представничком дому парламента БиХ Иво Миро Јовић изјавио је да БиХ не може опстати без пописа становништва у којем би било изјашњавање по националном, религијском и језичком питању.

"Другачије БиХ не може опстати, јер онда по аутоматизму упадамо у проблем који је проблем грађанске државе, гдје смо сви Босанци", рекао је Јовић.

Он је навео да будућност БиХ зависи од промјене става међународних фактора, али и од одлучности домаћих кадрова да ствар преузму у своје руке.

"Кад међународна заједница одлучи да ријеши нагомилане проблеме у БиХ, а не само да се бави контролисањем кризе, онда ће се моћи рећи да ова земља има перспективу и будућност", рекао је Јовић за сутрашњи "Фокус".

Он је рекао да Хрвати у БиХ ни у једном сегменту нису равноправан народ и да се то посебно види у Федерацији БиХ, гдје су мајоризовани и надгласавани.

"Од такве ситуације, сигуран сам, страхују и представници српског народа", рекао је Јовић и додао да постоји на стотину случајева, гдје се Бошњаци изјашњавају као Хрвати, како би конкурисали за рад у некој институцији.

Јовић је као примјер навео директора полиције ФБиХ Златка Милетић, за кога на сајту Дирекције пише да је Бошњак, док се он у молби за посао изјаснио као Хрват.

"То је само један од примјера, а има их још и у Савјету министара, гдје се на десетине људи изјашњавају као Хрвати да би задржали позиције које имају", рекао је Јовић.

Он је истакао да Дејтонски споразум није до краја проведен и да су га људи тумачили према својим потребама, а нарочито високи представници Волфганг Петрич и Педи Ешдаун који су направили још сложенијом ситуацију у БиХ.Оставите одговор