Још једна нуклеарка под контролом руске војске: Заузети градови Бердјанск и Енергодар

Игор Конашенков из Министарства одбране Руске Федерације (МО РФ) објавио је да су јединице Руске Армије заузеле градове Бердјанск и Енергодар, те у склопу тога Запорошку нуклеарну електрану, која наставља да ради нормално, а ниво измјерене радијације је неизмјењен.

понедељак, фебруар 28, 2022 / 10:56

Конашенков је саопштио да су јединице Руске Армије уништиле 1.114 објеката војне инфраструктуре Оружаних снага Украјине (ОСУ). Од тога 31 командно мјесто и чворишта везе, 314 тенкова и других оклопних возила, 57 ракетних система, 121 артиљериских и минобацачких комплета, те 274 возила војне аутомобилске технике.

Гласноговорник МО РФ је рекао да су Ваздушно-космичке снаге РФ успоставиле ваздушну премоћ над Украјином, те да су четири авиона ОСУ сууништена на земљи, док је један оборен у ваздуху.

Јужни фронт је активан и на њему је дошло до помијерања линије. Тако Војска ДНР, према овом извору, помјера фронт 19 километара, те су борци заузели Нови Ајдар, а употпуности блокирали Волноваху. Војска ЛНР је заузела мјеста Хвостјанка, Сухјановка, Артјом.

Према његовим ријечима портпарола МО РФ власти Кијева не допуштају цивилима да напусте Кијев, него су их позвали да остају, те су размјестили артиљеријско и ПВО наоружање у насељима.

Денис Владимирович Пушилин, предсједник ДНР, обратио се овог јутра и рекао да је на територији коју контролише његова администрација тренутно три мртва и шест рањених дневно. Додао је да је трагично што ОСУ ратују са мирним грађанима.

Он је посјетио Пишћевик, новоослобођено мјесто, 27 километара од центра Маријупоља, које наставља да буде под опсадом уједињених снага Војске ДНР и Русије. Маријупољ је мјесто које је, као и већина мјеста по источној Украјини, одбацила наређења војне хунте из Кијева, али је 2014. заузет ефективима ОСУ, које су преузели неонацисти. Тренутно се у Азову налази истоимени неонацистички батаљон, који своју љубав према Адолфу Хитлеру не крије.

Едуард Басурин, замјеник начелника Народне милиције ДНР, поновио је да се ОСУ скривају у стамбеним насељима које Руска Армија не жели гађати, да би избјегла цивилне жртве. Што се тиче заузимања Маријупоља, он каже да се не доушта цивилима да напусте град, од којег су направили тврђаву и минирали велики дио града, тако да ће његово заузимање бити сложен и деликатан процес.Оставите одговор