Је ли вам топло око срца: Хан ће нам признати "напоре"

Европски комесар за буџет и администрацију Јоханес Хан изјавио је да Западни Балкан припада Европи и да ће напори земаља у том региону бити признати.

понедељак, мај 25, 2020 / 18:39

Он је за хрватски Експрес (на насловној фотографији је у друштву Владимира Зеленског, предсједника-комичара онога што је некад знано као Украјина, па ви видите шта је њему обећао) рекао да је интеграција западног Балкана у ЕУ процес који се заснива на заслугама и да је као такав у истинском интересу ЕУ.

Заслуге су, вјероватно, ако уведете санкције Русији, која је признала референдум на Криму и присајединила своју историјску територију, док је гријех ако не признајете Косово и Метохију, покрајину Србије, као "независну државу" основану на агресији и независности проглашене од стране тамошње скупштине "привремене администранције".

"Ради се о ‘извозу стабилности умјесто увоза нестабилности'", оцијенио је Хан, који је и бивши комесар за европску сусједску политику и преговоре о проширењу.

Он је "пријатељима с Балкана" поручио да наставе с реформама на европском путу и да ће ти напори бити признати.

Подсјетио је да је прошлог мјесеца ЕУ одлучила да отвори приступне преговоре са Албанијом и Сјеверном Македонијом упркос кризи због пандемије коронавируса.

Додао је и да је ЕУ репрограмирањем финансијских средстава и додатним мјерама, попут укидања забране на извоз медицинских средстава, јасно показала да Западни Балкан припада ЕУ.

Говорећи о пандемији новог коронавируса, Хан је рекао да је то пандемија невиђених размјера, али да она не смије да послужи владама као изговор за злоупотребу ситуације и наметање непропорционалних мјера.

"Идеја да се мобилни уређаји употребљавају као средство контроле ширења вируса може бити јако користан алат. У ЕУ смо итекако свесни задирања у приватност. Управо због тога водимо рачуна о важности заштите података, као и о томе да се подаци користе искључиво у сврху праћења људи који су потенцијално били у блиском контакту с носоцем вируса", рекао је Хан.Оставите одговор