Јавни дуг Шпаније обара рекорде

Јавни дуг Шпаније порастао је у другом кварталу на 14-годишњи максимум при чему је раст забиљежен упркос мјерама владе да ублажи мањак у свом годишњем буџету. У саопштењу шпанске централне банке се наводи да је јавни дуг до другог тромјесечја нарастао на 65,2 одсто бруто домаћег производа (БДП) са 57,2 одсто БДП-а из истог периода […]

субота, септембар 17, 2011 / 20:02

Јавни дуг Шпаније порастао је у другом кварталу на 14-годишњи максимум при чему је раст забиљежен упркос мјерама владе да ублажи мањак у свом годишњем буџету.

У саопштењу шпанске централне банке се наводи да је јавни дуг до другог тромјесечја нарастао на 65,2 одсто бруто домаћег производа (БДП) са 57,2 одсто БДП-а из истог периода лани.

Јавни дуг Шпаније, који представља велики разлог за стријепњу на финансијском тржишту, узнемиреном око одрживости дугова чланица еврозоне, тренутно је на највишем нивоу још од 1997.

Укупан шпански јавни дуг је виши од границе Европске уније од 60 одсто БДП-а, али је ипак значајно испод просјека Уније из 2010. од 85,1 одсто БДП.Оставите одговор