Јапан ухапсио 14 Кинеза због слијетања на спорно острво

Јапанска полиција ухапсила је 14 кинеских активиста који су данас слетјели на острва Сенкаку (Ђаоју) у Источном кинеском мору, архипелаг око којег се споре Јапан и Кина, саопштила је обалска стража. Јапанска полиција је најпре ухапсила петорицу кинеских активиста пошто су слетјели на ненасељени архипелаг које Кинези називају Ђаоју, али које Јапан назива Сенкаку, а […]

среда, август 15, 2012 / 19:32

Јапанска полиција ухапсила је 14 кинеских активиста који су данас слетјели на острва Сенкаку (Ђаоју) у Источном кинеском мору, архипелаг око којег се споре Јапан и Кина, саопштила је обалска стража.

Јапанска полиција је најпре ухапсила петорицу кинеских активиста пошто су слетјели на ненасељени архипелаг које Кинези називају Ђаоју, али које Јапан назива Сенкаку, а који се налази у близини потенцијално богатих налазишта гаса.

„Ухапсили смо још деветорицу мушкараца због тога што су илегално ушли на острвску територију”, рекао је неименовани званичник обалске страже на Окинави, додавши да је тиме укупан број ухапшених порастао на 14, пренио је АФП.

Кинески активисти, припадници Акционог одбора за одбрану острва Ђаоју, оцијенили су да овај потез има за циљ осујећивање плана групе јапанских посланика да посјете спорно острво овог викенда.Оставите одговор