Јапан: Обиљежено 67. година од напада на Хирошиму

Јапан је данас обележио 67. годишњицу првог нуклеарног напада у свету церемонијом којој је присуствовао и унук Харија Трумана, америчког председника који је наредио бацање атомске бомбе на Хирошиму. Око 50.000 људи окупило се у парку мира у Хирошими близу епицентра експлозије 1945. године, у Другом светском рату, у којој је уништен највећи део града, […]

понедељак, август 6, 2012 / 17:01

Јапан је данас обележио 67. годишњицу првог нуклеарног напада у свету церемонијом којој је присуствовао и унук Харија Трумана, америчког председника који је наредио бацање атомске бомбе на Хирошиму. Око 50.000 људи окупило се у парку мира у Хирошими близу епицентра експлозије 1945. године, у Другом светском рату, у којој је уништен највећи део града, а погинуло је 140.000 људи.

У експлозији друге атомске бомбе, која је 9. августа бачена на Нагасаки, погинуло је још неколико десетина хиљада људи, а Јапан је био приморан да се преда.

Церемонија, којој су присуствовали представници око 70 земаља, почела је звоњавом звона у храмовима и минутом тишине. Цвеће је положено испред вечне ватре која се налази у центру парка/

Труманов унук Клифтон Труман Данијел и унук радарског оператера који се налазио у оба авиона који су бацили атомске бомбе придружили су се обележавању годишњице.

Деда Арија Бесера, Џејкоб Бесер, био је једина особа која је директно учествовала и у нападу на Хирошиму и у нападу на Нагасаки.

Данијел је на конференцији за новинаре одбио да коментарише да ли је одлука његовог деде била исправна.

„Ја сам две генерације млађи. Моја одговорност сада је да учиним све што је у мојој моћи да више никада не употребимо нуклеарно оружје”, изјавио је он.

Данијел (55) је раније рекао да је одлучио да дође у Хирошиму и Нагасаки да би се упознао с последицама одлуке његовог деде, што ће му помоћи у његовим сопственим залагањима за свет без нуклеарног оружја.

Америчка влада је први пут послала представника на ову церемонију пре две године. Амбaсадор Џон Рос је данас присуствовао церемонији у Хирошими, наводи АП.

Градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи је казао да они који су преживели напад сада имају у просеку 78 година и да им град обезбеђује медицинску негу, као и да бележи њихова искуства како би догађаји од тог дана били запамћени.

Јапански премијер Јошихико Нода рекао је да Јапан мора пренети то искуство на будуће генерације како поуке из Хирошиме не би биле заборављене.Оставите одговор