Јадовно и данас ствара мученике: Срби, партизани, антифашисти

Прошле године, медији Неовисне Републике Хрватске, сви као један, потпуно су игнорисали комеморацију Јадовна 1941, чак и уз присуство двије врсте предсједника из Српске. Ове, 2018. године, одлучили су се вратити сили. Фашистичко-нацистичких им коријена.

недеља, јул 1, 2018 / 21:17

Пише: Дани(ј)ел Симић

Паркинг крај Кастела. Четири ујутру. Призор као и сваки пут. Ту је склопљена бина за сутрашњи концерт. Понеки се враћају припити или баш пијани из града. Баш, али баш као и сваки пут.

Стиже аутобус. Стиже још један.

У њих се нагуравамо ми. Сасвим неестрадна братија. Сиједа, по средњем збиру година. Нас нијесу поздравили са те припремљене позорнице, док смо били под полицијском тортуром насљедника симбола и државних замисли Анте Павелића. А дешавало се баш у то вријеме док је, десетину сати по нашем одласку, пржила музика у Бањој Луци.

Просто не иде код нас уз забаву омладине.

Прије десетак година слушах на Егзиту како један данас отворено народњачки, а тобоже некад ска-панк бенд, пушта звучне записе из Поточара у сред Новог Сада. Држи читаво инстант-оријентално, донирано-плачипистичко слово међунационалне мржње.

Ми смо, за наше фестивалске организаторе, у цјелини неподесни. Прекопавачи костију. Узнемиривачи историје. Свађачи са вокалоноинструменталним саставима, које треба довести из Ефбиха и Неовисне Републике Хрватске. Ми стално нешто причамо о Србима. Исто као и тај поменути састав, данас узрастао у атракцију која се залаже за интернет пиратерију. Само из другог правца.

Проблем је што се они, те музиканти сличног криптоусташког духа, доводе у Бању Луку за геноцидне паре Републике Српске; а Јадовно 1941 већину новца добија од Управе за дијаспору Републике Србије.

Даље све по дјеловоду

У товарни дио похрањујемо два велика дрвена крста и крећемо. Сваке године све раније, да би стигли што касније. Прикључује се и трећи аутобус. Малтретман на граничном прелазу Изачић почиње редовно.

Навикли смо. Необично би било да га нема.

Двадесетак минута у просјеку само чекамо да се појави овлаштени шаховничар, да би нам, у гуменим рукавицама, до детаља прегледао све у личном пртљагу. Са занимањем размотава и посматра заставицу Доњецке Народне Републике из мог руксака. Ја се смијем и гледам како му ништа није јасно.

Након два сата такве врсте забаве, крећемо према Личком Петровом Селу. Први аутобус пропуштају, да би сљедећи, у којем сам и ја, зауставили и опет.

А, јеботе, опет!

Након два сата чујете исто: – Спремите пасоше за контролу.

Пи-ар отмица

Улазе два агента, у црним јелецима са полицијском значком, и изводе неколико људи. Сиједих ђедова углавном. Нападно не пролазе у дио иза задњих врата, у којим сједимо ми крупнији и млађи.

Набијају чиче на хаубу полицијског комбија. Шире им ноге. Претресају. Сам почетак извођења фотографишем, јер ми је више стварно на врх главе полицијске тортуре и задржавања. На то ми је један главати, ваљда најглаватији од униформисаних са лизалицом у рукама, почео псовати мајку.

И то траје. Бар два минута ми псује матер тако гласно, да то звучна изолација произвођача Сетра не подноси. На очиглед читавог аутобуса. Прво му одговарам да није забрањено, а након што ми наређује да навучем завјесу на прозор, што ја не чиним, само га гледам бијело. Послије му и окрећем леђа и питам сапутнике да прочитају број значке.

Сматрао сам, поучен искуством, да је у питању само још један круг малтретмана, чији је циљ да (као и сваке године) што више закаснимо на комеморацију за 40.000 Срба и Јевреја убијених за 132 дана 1941. године, под истом том шаховницом у систему логора смрти Независне Државе Хрватске. Јадовно – Госпић – Паг.

На то смо навикли. А то гдје смо кренули, врједније је од скретања пажње са мог хапшења и произвођења естрадне вијести за каквима вапе наши дупељубни Невладинићи, које за то обучавају и хране земље непријатељске ка Републици Српској. Чији медији ће објавити ове године, али изнимно ове, вијест о Јадовну.

И, убрзо, опет се враћа један од агената. Узима сиви руксак и односи. Затим су се сиједи људи, прерасли добрано и трећепозивце, почели враћати. Убрзо аутобус креће, а ми са задњег краја почињемо викати да један фали.

Редни број десет: Дане Лукајић

Одмах сам изнио виђење да је Лукајић пуковник Војске Републике Српске, те да су га због тога задржали. А дубински се надам да није само то, јер ми је јасно шта то значи. Рећи ћу вам касније и шта.

Викали смо једно вријеме возачу да стане, што је он убрзо и учинио. Али само зато што је аутобус испред нас већ стао због квара. То нам даје времена да возач објасни како је добио директно наређење да одмах крене, док је на питање како се зове човјек, те да му морају дати неку потврду због путне листе, само кратко одговорио (ни не гледајући списак) – редни број десет.

И то је било то.

План клерофашистичке државе, чији коријени у Алојзију Степинцу и Мили Будаку су толико јаки, да се сакрити не дају чињеницом да 2017. године ни једна, али ама баш ни једна медијска кућа у Хрватској није објавила ни реченицу о комеморацији на Јадовну, којој су присуствовали Младен Иванић (међународно признати) и Милорад Додик (РСК у подсјећању) – био је остварен.

Сви, са ступидним нагласком на наше медије, 30.06.2018. ће обиљежити очи и уши својих пратитеља хапшењем човјека, који већ годинама несметано иде са нама на Јадовно. Само да би се скренула пажња са догађаја који је предвиђен.

Зашто? Зато што су на њега опет дошли представници Српске. Циљ је да се догађај за сопствену јавност обоји тиме да на њега долазе "српски ратни злочинци", те да се сваком бившем официру ВРС, а то је наша циљна група, поручи шта ће га чекати, уколико покуша да оде на комеморацију својим побијеним прецима или сународницима, у држави коју након агресије на зоне под заштитом Уједињених народа, води униформнољубна Колинда Грабар – Китаровић.

Срби, Партизани, Антифашисти

Но, као што то обично судбина онима на чијој је страни правда удеси, наш челни аутобус је почео прокухавати и застао. Тик код споменика који раније никада нијесмо ни примјетили. За ових десет година.

Умјесто да стање погонске јединице ходочасничког аутобуса буде достојна алегорија на наше ментално, тек када сам се вратио у сједиште примјећујем га. Љут, јер смо у удружење јавили да нам отеше Данета, а они рекли да наставимо по плану; ипак одлазим и правим нашу насловну фотографију.

Пуковника Лукајића сам детектовао и раније. Искључиво као још једно од лица која поново виђам у аутобусу, да ми једне године није рекао: Ти знаш мог сина, а ја сам знао твог ћаћу. Зато памтим да је ишао. И никаквих проблема није било. Очигледно је ово све што радимо да се сазна за злочине хрватских усташа у Јадовну, нешто што је упало у радар званичног Загреба.

Тако да сам баш добро знао ко је Дане Лукајић, те да је његово хапшење од стране црвено-бијелих кубиста чиста пропагандна отмица неиживљених психопата, којима је НАТО признао државицу која им је измакла у Хитлеров вакат. Па они сада, ваљда да би што више нагласили да су државица, користе све њене полуге да би попљували оно што код Срба пролази сасвим непримјећено.

Наше Јадовно.

Хајде, реците сами, како неко ко је годинама долазио на Јадовно са нама, може бити ухапшен за злочин на територији државе са које је управо ушао, од стране друге државе, која је по пресуди од њих самих признатог Хашког трибунала, једина вршила агресију на суверену и међународно признату Босну и Херцеговину?

Само будале мисле да су постигле циљ

Само будале то мисле. Понављам! Нанијели су, чисто се бринући да њихова дјеца стварно не уваже да је 40.000 људи побијено ту на правди Бога, велику штету српско-хрватским односима. Барем што се мене тиче. Зато ћете даље прочитати извјештај са Јадовна, како сте ових девет година од мене и научили.

На Јадовну нас опет заустављају полицајци Неовисне Републике Хрватске. Улазе у аутобус, али не до пола да нас снимају као раније, без обзира што један уноси камеру. Остају код возача. Казују да не користимо "провокативна обиљежја", те да су "казне за то велике".

Код Шаранове јаме и споменика за Јадовно 1941, коначно се сусрећемо са ходочасницима из Београда, Новог Сада и Љубљане. Чекају нас сат и по, као што смо ми њих чекали 2014. када је говорник био, ни мање ни више, него Стипе Месић. Тада смо показали врата Пуповчевим Хрбима из наводног Српског народног вијећа, јер су комеморацију свеједно почели.

Сада су нас НАШИ чекали.

Прво што ме изненадило, јесу микрофони ХРТ и Нова. Тога није било прошле године. И сад нас је баш пуно. Нема потребе да се кроји кадар, да би људи испало више него што јесте. Најмање шест аутобуса људи у бијелим мајицама са ћириличном веб адресом.

Иванић понавља суху истину, коју је рекао и прошле године: Да није било оволиког залагања и инсистирања од стране удружења Јадовно 1941, могло се десити и да ово стратиште прође незапамћено и неожаљено.

Но, ХРТ и остатак медија преносе само изјаву везано за хапшење Данета Лукајића. Много је лакше тако, него да се расправимо ко је Пуповцу и његовим Хрбима дао сагласност да се око споменика жртвама Јадовна 1941 над Шарановом јамом поставе натписи латиничним писмом, са све дијалекатским особинама језика увођеног за вријеме Анте Павелића.

Мученичка стаза јадовничка

Полазимо даље према мјесту логора Јадовно, које се налази на 7,5 километара удаљеном пропланку, који полако преузима шума. Након што смо на агрегат прикљученим озвучењем интонирали Боже правде, и новокомпоновану, Високом представнику и Уставном суду БиХ и РС одобрену нумеру: Моја република.

На челу колоне су заставе Србије, Српске и општесрпска. Златна оцила на тробојци.

Све је то туцаник. На крају тракторски пут за извлачење шуме. Момци носе крст. Пјевају. Иза њих иду људи, стазом куда су Срби вођени на ликвидацију, само зато што су имали погрешно име, презиме, или крштеницу. И то је суштина. Када тристотињак људи неминовно искрчи, утаба и поравна шумску стазу као да је прошло крдо слонова, осјетите задовољство што и ове године можете ускликнути: Џаба сте кречили!

Има још Срба на Велебиту. Дошли су сјетити се оних које сте побили.

Означили смо у близини првог крста посађеног, масовну гробницу која је у доба социјализма добила споменик, а који је порушен 1991. Душан Басташић, предсједник Удружења Јадовно 1941, Бања Лука; рекао је: Овако данас у једној земљи, чланици Европске уније, изгледа пут који води до концентрационог логора из Другог свјетског рата.

Ко је прошао тим путем, њему је доста приче.

Штета је нанесена

Препознајем у кадру истог полицајца који нас је снимао и прошле године. Мање су мрки, не дјелују уопште пријетећи ти наши Хрвати, који нас чувају од Хрвата. Дошло ми је да им се јавим, пружим им руку да се упознамо, јер ћемо се свједно видјети и догодине. Да предуприједимо неспоразуме.

Но, каже поднаслов, штета је нанесена.

Они су припадници постројбе која нас је опет малтретирала на граници, као да смо кријумчари акцизне робе на шверц-тури за Трст 1990. године. Носе исте боје оних који су нам извадили ч’а-Данета из аутобуса. Исти они који су ми псовали српску матер. Моју матер Јоку.

Нема ту више разговора.

Просто се враћамо путем на којем смо, први пут откако се комеморација дешава, срели туристе. Два Словенца из Новог Места на теренским мотоциклима (БМВ и Дукати), два Кроата на бициклима и једну истовјетну породицу, коју су њихова јужнословенска браћа из Србијанских аутобуса питала колико још имају до аутобуса.

Када смо ушли у аутобусе и кренули даље, пред планинарским домом у подножју планине нас је сачекао још један неуобичајен детаљ. Десетак момака је сједило на огради и махало нам са све хрватским заставицама у рукама, очигледно покушавајући да нас провоцирају. До тада смо навикли само на то да се гледа са прозора, откуд толики аутобуси пуни Срба и зашто иду супротним смијером од оног из 1941. и 1995. године?

Смиљани, Смиљане, Смиљан

У спомен-комплексу посвећеном протином сину Николи, а Тесли презименом, који се одрекао жена, новца и славе због сна о бежичној електричној енергији, коју би уз одговарајући пријемник могли користити становници цијеле планете; дошло је до одређених промјена.

Не да је и један путоказ у Лици на писму који је од ћаће православног свештеника научио Никола, што је бар било сигурно по плану 3-4. Ни на православној цркви у оквиру комплекса, и даље не стоји српска застава са оцилима, као што је на већини српских цркава другдје. Разлика је што гробље на самој ивици комплекса ипак није заразло у чкаљ и трње. Без обзира што је са друге стране ограде. Ограде која између три стуба нема препреке.

Кроз њу пролазимо ми.

Свештеник из Велике Обарске код Бијељине, на откоманди у Смиљанима, освештава други крст из утробе нашег аутобуса и побијамо га на масовну гробницу Срба поморених у Другом свјетском рату. На њој, осим нешто цвијећа, нема никаквог другог обиљежја.

Тесла је умро сам и изасран од голубова, а његово наслијеђе ће морати да користе све генерације које долазе. Чак и оне којима је битно да испусте да је био Србин.

Чак и ми који ово читамо.

Грах у Медачком џепу

Након тога смо поново отишли у Медак, као и прошле године. Пошто смо се све вријеме покушавали шалити на сопствени рачун, алегоријама, алузијама, иронијама; некако је, кад смо силином неподесне инфракструктуре блокирали пут до овог пустог српског села, потпуно наметнут сљедећи опис:

"Срби су блокирали цесту,

Негдје код Медака око 20:23.

У аутобусу је свирао Жељко Самарџић.

Видјевши усташе при брзини од пет на сат,

Појели су посни грах.

И дочекали мрак.

Никаквог треска и искри није било."

Некима са источне стране Дрине је то био посни пасуљ. Некима је, као мени, остао грах. Јер је Грахово српско. А пасуљ ријеч романског, а не словенског коријена. Малобројни становници су се досјетили направити тезгицу са медом за продају, а чета јадовничких ходочасника је стукла читав казан. И још читавији котао.

Једва је било за коју репету, на рачун УГ Јадовно 1941, Бања Лука.

Када смо кренули, осјетило се како нагло опада удио Срба у броју становника Хрватске. Тим више, јер у србијанским аутобусима ријетко који путник није макар поријеклом са лијеве обале Дрине. Нађе се покоји брат и сестра из Власотинца, Призрена или Неготина.

Али већином имају хромозомски ковитлац у свакој ћелији тијела, који их је одважио да дођу и сјете се што их више ту нема.

Малтретираћемо вас још

Назад ка мјесту злочина над дедом Данетом Лукајићем, на граничном прелазу Изачић, сасвим непотребно, али сасвим очекивано и навикнуто, чекамо око пола сата да се званичници Неовисне Републике Хрватске сјете да уопште почну да нам прегледају лична документа.

Растеже се то опет на добра два сата.

Успут покушавам да заспим. Не зовем никога. Не диктирам наслове. Не шаљем фотографије. Чему ја све тамо служим кад идемо на Јадовно, обично нијесам ни за шта до сутра дубоко у поподне.

Тако, ово је само прича једног јадовничког крст-мајстора. Који има одстрањен сегмент за амбицију, промоцију, свакодневицу… до те мјере, да тек сада заправо схватам да Додика није било, јер Иванић и он иду у октобру на изборе једам против другог.

Очију ми, браћо и сестре. Отишао сам тамо и вратио се, ни једном ми то није пало на памет.

То је тако ниско и јадно. До мјере да у том случају Жељка Цвијановић и Вукота Говедарица, ни са једне стране нијесу имали оправдање што се не појавише. Ни савезно-страначке, ни државно-установне.

Шта значи 4С?

Зато мени и даље не излазе из главе неопходне максиме за провести, а будући шта све доживљавамо када се покушамо сјетити Срба родоубијених у данашњој Неовисној Републици Хрватској. Прије свега треба одмах на неком од гробних поља у Доњој Градини, означити просторију 10х10 метара, и полако почети, на том једном недостојном узорку, археолошко-форензичко истраживање.

Идуће године организације попут Ветерана Републике Српске о свом трошку да пошаљу бар по један аутобус на Јадовно, да нас за десет година откако смо га поново васркрсли у сјећању, буде толико да се усташе баш нађу у забуни јесу ли нас истријебили 1941. или нијесу?

Да дођу оба српска предсједника које тада изаберемо, са све предсједницима влада, те да са свих нас сперу срамоту оних који губе национални идентитет, само јер невладине организације које финансирају земље НАТО, никада не дају паре за унапређење српске самосвијести.

Искрен да будем, браћо и сестре, откако кренусмо са паркинга пред таблом Личко Петрово Село, имам осјећај да ми се неко попишао у уста. Срећом онда, да ово уз звуке концерта са Кастела који одјекује Бањом Луком, нијесам изговорио; већ сам употријебио десет прстију.

До године на Јадовну!38 КОМЕНТАРА

 1. Изненађен сам зашто Додик преко својих бизнис веза у Загребу и пријатеља Човића већ није ослободио господина Лукајића.

  Лично га добро познајем, приватно диван, културан човјек којег не могу повезати с било каквим злочинима. Мислим чак да је био свједок Тужилаштва у Хагу. Да има нешто, сигурно да би га исламски фашисти већ утамничили. Јасно је да је овдје циљ да се спријечи скуп на Јадовну, који је очито трн у оку потомцима егзекутора. Вјерујем да ће ипак ускоро пустити на слободу господина Лукајића к платити му у еврићима за одштету.

  1. Исламским фашистима сваки српски официр је злочинац. Испрао им Хаџифејс мозак. Дошао из Сјенице у Србији, водио рат уживо, и кад су сарајевски Срби изумрли у Сарајеву тумачи педофилима из САД „истину“ по рахмети Баби. 🙂

 2. Ма ајде молим те просвијетли нас, какву ингеренцију има Хрватска над догађајима у БиХ, таман и да ту нешто постоји ??? Што се Дреже твог „чуђења“ тиче, погрешна премиса је да Додик и Хрвати једни другима нешта узајамно чине .?. Не. Чини само Додик њима.

 3. Које фрустрације вам је набио Додик!

  Иванић поведе људе на Јадовно, а из колоне му ухапсе човјека.
  Крив Додик?!

  Црнадак као министар вањских дјела и Мехтић као министар безбједности немају појма шта се десило нити имају било какве информације да ли се наши грађани налазе на неким списковима.
  Опет крив Додик!?

  http://www.atvbl.com/vijesti/republika-srpska/govedarica-odbio-tv-duel-sa-miloradom-dodikom-30-6-2018

  1. “Lukajić me nikada nije zlostavljao. Bio je uredan čovjek i ja ne znam da se iko ikada na njega požalio. Znam da mu je supruga Hrvatica iz Zagreba.“

   И шта сад Фурунџија? Даде ти нама лијеп линк.

   По твојој логици, ако је Лукајићу жена Хрватица он је Хрват и бори се за Хрватску.

   Баш си испао паметан…

 4. Да ли је Лукајић крив или није, не знам. Надам се да није и вјерујем у то.

  Међутим, са моралне стране мислим да није исправно, и да је за Србе штетно да један управник логора иде на ходочашће страдалницима у неком другом логору.

  Мора се направити неки критеријум када се примају чланови у неку организацију.

  Не може ме Басташић убиједити да није знао које јефункције у рату обављао Лукајић.

  Зашто се човјеку није фино објаснило да његово чланство у организацији штети њеном угледу управо због тога што се у рату, вољно или невољно, нашао на таквом мјесту.

  Ја вјерујем да би Лукајић то схватио и да се не би љутио.

  Овако…

 5. @ороз.ба

  Господин Лукајић се као официр ЈНА борио за очување СФРЈ. Зато је и морао бјежати пред најездом неоусташтва како би спасио живу главу. То га је привремено раздвојило од породице, a он је између ХВ и ВРС изабрао ВРС. Све је логично. Логично је и да Хрвати, ујаци кандидата за Предсједника Српске, иду у ХВО, a не у ВРС. Ништа спорно! Али да ми такви глуме борбу за српске интересе, то проблематизујем. Зашто нису одмах ослободили пуковника Лукајића? Можда би ослободили шлепер из ТДР?

  1. Запетљао си се и испао глуп.

   Да нећеш сада, по својој накарадној логици, упитати сина Дане Лукајића којег Симић помиње у тексту, гдје су његови ујаци били у рату и због тога што су му ујаци Хрвати, оспорити младом Лукајићу да је због тога мањи Србин, кад већ такву наопаку логику примјењујеш на Жељки Цвијановић?

   Од таквих фукара ме ни то не би изненадило.

  2. Кад би се кандидовао за Предсједника Српске, питао бих га. Ороз.ба, који тврди да је ратовао на усташки начин, упиње се да нас увјери како није спорно да Српска има предсједника чији ујаци су ратовали против Српске. Јадник!

 6. “Ороз.ба, који тврди да је ратовао на усташки начин …“

  Слушај Фурунџија,

  ако ниси способан на цивилизован начин полемисати, мене заобиђи.

  С обзиром да си слагао да сам било гдје написао да сам ратовао на усташки начин, опомињем те да не једеш говна. Већ си их ова два-три дана превише појео.

  Ја јесам написао да је било наших политичких и војних вођа који су тјерали Србе да ратују на усташки начин, и иза тога и даље стојим, али никад нисам написао да сам ја тако ратовао.

  То је тешко подметање, пичка ли ти материна безобразна!

 7. Поново је психички декомпензован наш пјетлић, па мањак аргумената компензује псовкама и највећим примитивизмом. 🙂

  Никад нисте, симо.ба, именовали те који су вас „тјерали да ратујете на усташки начин“. Јасна је ваша намјера да се изједначи Војска Републике Српске са усташама и њиховим монструозним злочинима над српском нејачи. Али неће вам проћи.

  1. Шти бих их ја именовао?
   То ради Боро Радовановић и за то оптужује твоје пријатеље, а ти ћутиш ко последња пизда.

 8. Алооо, јеси ли ти глув ? По ком акту или споразуму, Хрватска може да хапси држављане РС БиХ ? Па ако је постојала оптужница, човјек је увијек био доступан суду, али га никад нико није тражио. Биће ипак да је циљ неоусташије, да се спречи окупљање у Јадовну.

  1. Што се ти толико сикираш за усташког зета?

 9. Ово око Лукајића дебело смрди.

  Идиотска изјава Црнадка о томе најбоље свједочи.

  “Nema potrebe da se na bilo koga prebacuje odgovornost. S obzirom na činjenicu da je SNSD Milorada Dodika u bratskim vezama sa HDZ-om i na njegovu izjavu da ‘srpske interese u Predsjedništvu BiH brani Dragan Čović’, očekujem i pozivam ga da se u ovo najdirektnije uključi i iskoristi svoje bliske veze s hrvatskim političarima kako bi izvukli maksimum iz tih njegovih dobrih veza i pomogli u ovom slučaju Lukajiću“, dodao je Crnadak.“

  Искористити невољу једног човјека и једне породице за слање овакве политичке поруке могу само политички идиоти.

  Понављам, овдје нешто дебело смрди…

 10. Што се тиче Змајеве констатације да Хрватска нема право да ухапси држављане БиХ, она не стоји.

  Свака држава има право да на својој територији ухапси било кога за ким је расписана међународна потјернца или ако постоји међудржавни уговор.

  Било је тога и раније.
  8. јануара ове године је у Њемачкој ухапшен Србин из Приједора.

  http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=284744

  Имамо случај да је Гранична полиција БиХ ухапсила држављанина Србије због злочина у Хрватској.

  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=04&dd=30&nav_category=64&nav_id=1387455

  Имамо и случај Чедомира Боројевића који је држављанин Црне Горе.

  http://rs-lat.sputniknews.com/regioni/201703191110447891-Hrvatska-hapsenje-ratni-zlocin/

  Имамо и случај Хрвата који је ухапшен и осуђен у Србији због злочина над Србима у Хрватској.

  https://www.blic.rs/vesti/hronika/osudeni-veljko-maric-se-buni-sto-mu-se-sudilo-u-srbiji/4r789sh

 11. Да су министри Црнадак и Мехтић озбиљни људи, а не политички циркусанти знали би да је крајем марта одржан састанак министра правде Србије и Хрватске гдје је договорено да се направе ажурирани спискови лица осумњичених за ратне злочине. Тај списак је требао бити готов почетком маја.

  Да ли је неко провјерио је ли Дане Лукајић био на том списку?

  Није, јер наши министри немају појма да су ти спискови направљени, а камо ли ко је на њима.
  Али зато знају цинично прозивати Додика да искористи своје приватне везе да избави Лукајића.

  http://91.222.5.72/вести/насловна/друштво.395.html:718350-САСТАНaК-МИНИСТАРА-ПРАВОСУЂА-Србија-и-Хрватска-праве-списак-особа-осумњичених-и-оптужених-за-ратне-злочине

 12. Страшно је нечовјештво пробосанског ороза.ба који се спушта тако јадно да прозива дјецу господина Лукајића и назива га „усташким зетом“. У овом моменту то могу само дивљаци и примитивци. Он је на фону коментатора из џамахирије којима су сви српски официри злочинци. Зар није било и људи у овом рату? Кажем, знам човјека добро, изузетан господин којег мој мозак не може повезати с насиљем и злочинима. То потврдише и они који су били заробљени. Али пробосански ороз.ба, који се лажно представљао именом покојног Ранка Жеравице, желио је с извјесним Николићем (који се лажно представљао као Сребров) да ускочи у приватну Алијину сда Владу, па је онда оптужио лажно српске вође да су га тјерали да ратује на усташки начин (није понудио никад доказ), тако да ни овај насртај на утамниченог официра ВРС не чуди. Исто је радио и онај катарски жетон аналитичар из Крњевуше. Кад он брани ХВО ујаке његове предсједнице, све нам је јасно.

  1. Колико говно може бити смрдљиво, показује најбоље овај случај.

   Опет говнар покушава подметање, али је на срећу глуп, па нема никавих посљедица по мој кредибилитет равногорца и антифашисте.

   Фурунџија се окомио на Жељку Цвијановић због тога што су јој ујаци Хрвати, напише да би он да је на њеном мјесту бранио хрватске интересе.

   Змај свакога коме је жена муслиманка или католикиња назива усташким зетом.

   И кадА их ја упитам да ли је, по тој њиховој фашистичкој логици пребројавања крвних зрнаца, и Дане Лукајић усташки зет и да ли Данин син коме су ујаци Хрвати такође треба бранити хрватске интересе, Фурунџија се окоми на мене и мене оптужује за ствари које он сам овдје промовише.

   Како то Млађан написа, читаоци и коментатори овог портала нису на нивоу коментаторлука на БН-у, па је Фурунџија свјестан да сам га и овај пут у дискусији згузио и ућеро му до јаја и да читав фронталук види да је то тако.

 13. drazen78bl 5. јула 2018. у 00:03

  А сад да проанализирамо болесников коментар:

  “Страшно је нечовјештво пробосанског ороза.ба који се спушта тако јадно да прозива дјецу господина Лукајића и назива га „усташким зетом“.“

  Страшно је бити таква фукара и јавно лагати.
  Никакво прозивање дјеце Дане Лукајића нисам направио ја него управо ти. Ти бројиш крвна зрнца и причаш да неко коме су ујаци Хрвати не може бити Србин. Нисам ја писао да је свако коме је жена Хрватица или Бошњакиња усташки зет него твој истомишљеник Змај,а и ти такође.
  Змај је бар досљедан и неће мене оптужити за своје мисли и идеје као што то радиш ти, покварени говнар.

  “У овом моменту то могу само дивљаци и примитивци.“

  А јел’? У овом моменту!? Јел’ то поручујеш да постоје и други моменти?
  У овом моменту Дане је херој, али ће доћи вријеме када ћу и њега у усташке зетове, је ли на то мислиш?

  “Он је на фону коментатора из џамахирије којима су сви српски официри злочинци. Зар није било и људи у овом рату?“

  Шта рећи на ову болесну конструкцију?
  Било би глупо да било шта напишем, јер је савршено јасно да болесник у својој болесној глави конструише нешто што је само он прочитао у мојим коментарима.

  “Кажем, знам човјека добро, изузетан господин којег мој мозак не може повезати с насиљем и злочинима. То потврдише и они који су били заробљени.“

  Знао си ти добро и доктора Стевандића, па ћутиш док га неки сличан теби оптужује за ратне злочине.
  Чиме гарантујеш да сутра, када дође одговарајући моменат, тако не би издао и Дану Лукајића?

  Сви на Фронталу знају какво си говно и да би то исто урадио и у овом случају.

  Фуј, не гадиш се само мени, него и многима који су имали прилику да читају нашу “полемику“.

  Само неће да ти кажу јер нисам баш омиљен код многих јер мисле да сам Додиков човјек. А нисам.

  Само реално гледам ствари и правим разлике као што их правим, овом приликом, између тебе и Змаја.

  Ја се са Змајем ријетко у било чему сложити, али морам поштовати то што иза својих ставова стоји, макар били накарадни, а не као ти да лаже, подмеће, конструише, издаје.

  Зато га никад нисам назвао говнарем или било чиме лично вријеђао, а теби ћу на сваком кораку ућеравати.

  М’ршшшш!

 14. Нисам ја никог прозвао убог хрватског поријекла, ментолу. Ја сам само рекао да је дотичној дјед био усташа. Нити су сви Хрвати усташе, нити су све усташе Хрвати, има усташа и међу Србима. Ти си еклатантан примјер.

  1. Опа,

   почело лизање попљуваног!

   Ипак сам те прецијенио.

   Ниси ти далеко одмакао од Фурунџије.

  2. Пичко лажљива,

   какав сад дјед?

   Зар ујаци нису били усташе?

   Гори си од Фурунџије…

 15. Змају,

  схватам твоју нервозу.

  У дану када се одређују компензационе листе није баш препоручено да те похвали Симо Ороз.

  Знам да си фрустриран јер су те сјебали и немаш никакве шансе ни да присмрдиш посланичком мјесту, а поштени Милорад Стевандића стави на чело компензационе листе и то за ниво БиХ гдје је плата 3 пута већа.

  Опет си попушио…

  1. Са своја 822 гласа СДС ти не да на компензациону листу, а поштени Марко Павић даде Шукалу мандат у замјену за 260 гласова.

   Додуше, Шукало, заједно са Ђорђићем, се поштено одужио, дао глас за избор владе Жељке Цвијановић.

   Једино Змај испао глуп.

   А што је сада испао глуп!? За невјеровати.

   Да је мени Вукота рекао оно што је рекао за тебе …

 16. Ха ха! Тек сад стигох да видим колико сам „избио“ ороза.ба. 🙂

  Нигдје ја не помињах усташке зетове. Једини који то чини овдје је Змај Огњени Вук. Ничијег ујака не назвах усташом, већ прочитах у више наврата на интернету да људи тврде да су ујаци другарице Цвијановић у хрватским оружаним снагама ратовали против Републике Српске. Ако је тачно, мени то јако смета. Али понављам да бих прешао преко те чињенице уколико би дотична наредила рушење оног споменика у облику латиничног слова „У“ у Плехану у општини Дервента. Још прво поље на шаховници бијело као код Павелића. А шта, и дјед био у усташама? Баш весело!

  1. Јест, јутрос главна тема у бл-кафићима како си ти избио Ороза.
   Јадо јадни!

   Борислав Радовановић ти оптужује пријатеља, а ти ћутиш к’о пичка и показујеш свој карактер.

   Сада када је позадина тог напада јасна (Стевандић на комп. листи СНСД), ти још оклијеваш да кажеш: “знам човјека добро, изузетан господин којег мој мозак не може повезати с насиљем и злочинима“, као што си рекао за Лукајића.

  1. Мајмуну је смијешно када болесници оптужују људе због политике за најтеже злочине.

   И то људе с чијим пријатељством се хвалио.

 17. Алоооо надничару, прво би те замолио да контролишеш свој примитивизам и уздржиш се од псовки. Као друго, то што је премијерки дјед био усташа, никако не искључује то да јој је ујак био припадник неоусташких формација у посљедњем рату. Значи усташлук, као породична традиција. Као треће немаш се шта сикирати за моју компемзацију на СДС-овој листи, јер ја не само да нисам на тој компензационој листи, већ уопште нисам на СДС-овој листи сем у твојој машти пуној стереотипа.По ко зна који пут понављам, да сам свјестан да и ти мораш од нечег да живиш, али могао би ипак да задржиш макар минимум нивоа и да се баш стално не ваљаш у блату.

  1. Па и ја кажем да ниси на СДС-овој листи јер ти није дао Говедарица.

   А није да ниси хтио….

  2. “… немаш се шта сикирати за моју компемзацију на СДС-овој листи…“

   компемзација, подпис,

   једном ријечју бизмисмен Змај.

   Сад ми је јасно да се није дуго чекало да СДС почне одстрањивати неп

 18. “… немаш се шта сикирати за моју компемзацију на СДС-овој листи…“

  компемзација, подпис,

  једном ријечју бизмисмен Змај.

  Сад ми је јасно да се није дуго чекало да СДС почне одстрањивати неписмене ликове.

  Прво су одјебали Стевандића, а сада Змаја.
  Браво за фрампантног Вукоту….

 19. Хахахаха, само се ти надај и радуј српској неслози и свађи, али морам те разочарати. Вукота Говедарица и ја смо у одличним односима и ја њега подржавам за предсједника Српске и учинићу све што је мојој моћи, да добије Жељка добије 117% мање гласова од њега. Ахахахаха!
  Ви из СНСД-а сте се изгледа сви упознали у августу на поправном из математике.

Оставите одговор