Извоз паса уносан посао у БиХ

Шверц паса луталица из Босне и Херцеговине у земље западне Европе постао је уносан посао на коме се зарађује и по неколико стотина евра. Пси луталице се из БиХ, па и из других земаља региона, извозе под изговором удомљавања, иако умjесто у топлим домовима завршавају у лабораторијама, или као покретна мета при тестирању оружја, пишу […]

среда, мај 30, 2012 / 08:18

Шверц паса луталица из Босне и Херцеговине у земље западне Европе постао је уносан посао на коме се зарађује и по неколико стотина евра.

Пси луталице се из БиХ, па и из других земаља региона, извозе под изговором удомљавања, иако умjесто у топлим домовима завршавају у лабораторијама, или као покретна мета при тестирању оружја, пишу бањoлучкa штампа.

Бивша предсjедница Удружења "Пријатељи животиња у БиХ" Маида Шабета је рекла том листу да се тај шверц обавља већ двије године, а тек сада је почело да излази у јавност.

"Та прича стара је већ двије године, а тек сада је почела да излази у јавност. Вјерујте, нико никада није добио повратну информацију из европских земаља, односно фотографију о томе гдје су ти пси завршили", испричала је Шабета.

Она тврди да се у том послу "обрће" новац између 100 и 200 евра по једној животињи.

Директор Ветаринарске станице у Бихаћу Зекеријах Алагић је потврдио те информације, наводећи да, према вијестима које су до њега долазиле, пас који на тај начин оде у Европу вриједи 200 до 250 евра.

"Замислите, када неко на тај начин прода око сто паса. То није баш мало новаца", наглашава Алагић.

Предсједница загребачког Удружења за заштиту животиња "Футура – дај шапу" Татјана Слатина каже да је неријетко Загреб успутна станица шверцованим псима из БиХ.

"Ово што причате доиста се догађа, псе масовно потрпају у комбије, те их возе… У Њемачку стиже јако пуно паса, као да их они немају довољно, из Румуније, Србије, Црне Горе, Босне, а из Хрватске нешто мање… Дакле, то су земље у којима нешто не функционише када је у питању заштита животиња", истиче она.

Тај "посао", како наводе обавјештени, функционише тако што у БиХ сакупљају животиње под изговором да ће бити удомљене, а онда их преузму шверцери и продају у европским земљама. Тамо их користе, на примјер, ради тестирања моћи оружја или за тестове у производњи шампона и сличних козметичких средстава.

Из Канцеларије за ветеринарство БиХ раније су казали да о тој појави нису упознати.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор