Израел оптужује Иран пред УН да им је напао танкер и убио два човјека

Израелски министар спољних послова Јаир Лапид рекао је да је дао налог дипломатама да у УН покрену иницијативу против Ирана због напада на танкер "Мерсер стрит" на сјеверу Индијског океана у којем су погинула два члана посаде.

субота, јул 31, 2021 / 11:04

Још нико није преузео одговорност за напад који се догодио прије два дана, али безбједносни стручњаци истичу да све указује да удар "носи све ознаке актуелног израелско-иранског тајног рата".

Лапид је оцијенио да Иран није само проблем Израела, већ да је и извозник тероризма, уништења и нестабилности, што може свима да нанесе штету.

"Не смије се остати нијем пред изранским тероризмом који наноси штету и слободи пловидбе…Наредио сам амбасадама у Вашингтону, Лондону и УН да раде преко својих посредника у администрацијама и релевантним делегацијама у сједишту свјетске организације у Њујорку", рекао је Лапид.

Он је додао да је разговарао и са шефом британске дипломатије Домиником Рабом, који је указао на потребу оштрог одговора на напад у којем је погинуо и британски држављанин.

Танкер "Мерсер стрит" био ке на путу из Дар ес Салама у Танзанији ка Фуџаири у Уједињеним Арапским Емиратима када се нашао на мети напада.

Компанија "Зодијак" из Лондона, чији је власник Израелац Ејал Офгер, саопштила је да су у нападу погинули румунски и британски држављани.

Иранска телевизија "Ал Алам" јавила је, позивајући се на регионалне изворе, да је напад био одговор на недавни израелски напад на аеродром у централном дијелу Сирије.Оставите одговор