Изетбеговић: Са Николићем до помирења

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да очекује да ће са Томиславом Николићем као предсједником Србије "ствари наставити да се крећу у смјеру помирења у региону, поправљању међудржавних односа и заједничког пута ка Европској унији". Изетбеговић је рекао да, уколико Николић настави да шаље помирљиве поруке и „почне да дјелује онако како говори“, да […]

петак, јун 1, 2012 / 09:07

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да очекује да ће са Томиславом Николићем као предсједником Србије "ствари наставити да се крећу у смјеру помирења у региону, поправљању међудржавних односа и заједничког пута ка Европској унији".

Изетбеговић је рекао да, уколико Николић настави да шаље помирљиве поруке и „почне да дјелује онако како говори“, да ће га Предсједништво БиХ вјероватно ускоро позвати у посјету Сарајеву. „Николић је човјек који је мијењао своје ставове. Кад погледате оно што је говорио прије 20, па и прије десет година, и упоредите с данашњим ставовима, схватите да то није исти човјек.

Међутим, да ли је само промијењена реторика или су истински промијењени његови ставови, то ћемо видјети у времену које долази и у односу на то ћемо се и ми постављати према Николићу“, поручио је Изетбеговић у изјави агенцији Анадолија.

Он је казао да је још рано да би се предвидјело да ли ће Николићев однос према БиХ бити бољи или лошији у односу на Тадићеву еру.

Изетбеговић је поздравио Николићеве изјаве да је „Република Српска дио БиХ“ и да „проблеме у БиХ треба међусобно да рјешавају овдашњи народи“ као и „да би радо посјетио Сарајево“.

Изетбеговић је подсјетио да је Тадић добио значајну подршку на предсједничким изборима, иако га је Николић побиједио.

„Тадић је још политички јак и биће врло утицајан премијер“, сматра Изетбеговић. „И Тадић и Николић су имали политичку агенду базирану на помирењу у региону и европском путу Србије. Ту постоји консензус у гласачком тијелу. Судећи према подршци гласача Тадићу и Николићу, 90 посто Србијанаца је за то“, истакао је Изетбеговић за турску агенцију.

Изетбеговић је закључио да од новог предсједника Србије не очекује никакве потезе који би водили ка дестабилизацији БиХ.Оставите одговор