Избори у Турској, Ердоган сигуран

У Турској су почели парламентарни избори на којима се, према свим анкетама, предвиђа трећа узастопна побједа происламистичке Партије правде и развоја премијера Тајипа Ердогана. Председник републике Абдуал Гул је у саопштењу апеловао на грађане да гласају, да изађу на биралишта јер је то њихово не само „право него и обавеза”. „Нико нема право да на […]

недеља, јун 12, 2011 / 12:29

У Турској су почели парламентарни избори на којима се, према свим анкетама, предвиђа трећа узастопна побједа происламистичке Партије правде и развоја премијера Тајипа Ердогана.

Председник републике Абдуал Гул је у саопштењу апеловао на грађане да гласају, да изађу на биралишта јер је то њихово не само „право него и обавеза”. „Нико нема право да на вас врши притисак, нити да вас спречи да гласате”, поручио је нацији Гул.

Право гласа има 50 од 73 милиона становника који ће данас гласати за 550 чланова на готово 200,000 бирачких места широм земље.

Биралишта се затварају у 17 часова по локалном времену а прелиминарни резултати се очекују после 21 часа, премда власти обично дозвољавају медијима да објаве прве процјене и пре тога, јавио је АФП.

Предизборна кампања, која се јуче завршила, протекла је мирније него ранијих година, пошто се на изборима не очекују већа изненађења. Према свим анктама, премијер Тајип Ердоган ће по трећи пут узастопно формирати владу, пошто се предвиђа да ће његова странка освојити између 46 до 48 одсто гласова.Оставите одговор