Избори у Русији – наука и техника

На изборима у Русији по други пут су на биралиштима присутни електронски бројачи гласова који истовремено обрађују и број и резултат гласања на листићу.

недеља, септембар 19, 2021 / 08:36

Такође, у Русији се можете пријавити за електронско гласање преко интернета, док су сва гласачка мјеста под видеонадзором.

Од тога половина има емитовање снимка уживо, док је друга половина гласачких мјеста опремљена класичним надзором који снима и похрањује снимак који се чува годину дана.

Уколико се уочи нека неправилност и буде пријављена изборној комисији, Центар друштвеног видеонадзора има пола сата да одговори на пријаву и утврди да ли посједује доказе за то или не.

У односу на Републику Српску и остатак државне заједнице БиХ, довољно је рећи да у Русији постоје провидне гласачке кутије, у које људи убацују непресавијене листиће, што само по себи довољно говори о томе колико се осјећају неугрожено због свог политичког избора.

Избори у Русији нису стога само демократски и транспарентни, него су и технолошки напреднији од већине свијета.Оставите одговор