Избаран нови Синод СПЦ

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве завршио је 26. маја редовно засједање, на коме је изабран нови Синод СПЦ, саопштио је епископ бачки Иринеј. На приједлог патријарха српског Иринеја, у новом саставу Синода су епископи сремски Василије, шумадијски Јован и будимљанско – никшићки Јоаникије. Из старог састава Синода реизабран је епископ бачки Иринеј. "Сабор је […]

петак, мај 27, 2011 / 11:14

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве завршио је 26. маја редовно засједање, на коме је изабран нови Синод СПЦ, саопштио је епископ бачки Иринеј.

На приједлог патријарха српског Иринеја, у новом саставу Синода су епископи сремски Василије, шумадијски Јован и будимљанско – никшићки Јоаникије. Из старог састава Синода реизабран је епископ бачки Иринеј.

"Сабор је одлучивао о предстојећој прослави 1700. годишњице Миланског едикта која ће 2013. године бити обиљежена у Нишу", рекао је епископ бачки јуче новинарима у Патријаршији СПЦ у Београду.

Осим тога, како је саопштио епископ Иринеј, донесене су и важне кадровске одлуке. На чело Епархије нишке долази викарни епископ диоклијски Јован /Пурић/, а на трон новоформиране Епархије крушевачке сјешће нови епископ, досадашњи јерођакон Давид /Перовић/, доцент Богословског факултета.

Двије новоосноване епархије у свијету добиле су администраторе. Администратор Епархије за Јужну и Средњу Америку, са сједиштем у Буеонос Ајресу, биће митрополит црногорско – приморски Амфилохије, док ће Епархијом за Аустрију и Швајцарску, са сједиштем у Бечу, администрирати епископ бачки Иринеј.

Дијелиће се на три дијела и Архиепископија београдско – карловачка, а у том послу патријарху Иринеју помагаће, осим епископа Атанасија /Раките/ још два нова викарна епископа.

Протосинђел Јован /Ћулибрк/ носиће титулу викарног епископа липљанског и патријарха ће заступати у манастиру Пећка патријаршија, док ће други викарни владика бити Андреј /Ћилерџић/, досадашњи сабрат манастира Ковиљ, који ће носити титулу епископа ремизијанијског.

Митрополиту дабробосанском Николају у вођењу митрополије помагаће Епископ захумско – херцеговачки Григорије.Оставите одговор