Италијански суд: Није било везе између мафије и државе

Највиши италијански суд потврдио је ослобађајуће пресуде у великом суђењу мафији на основу навода да је држава била у дослуху са сицилијанским мафијашима послије смртоносног таласа бомбашких напада деведесетих година.

петак, април 28, 2023 / 07:54

Пресуда, која је коначна и на њу се не може уложити жалба, означава посљедње поглавље случаја који је привукао велику пажњу током посљедње деценије јер су у њему били укључени бивши високи државни званичници, полиција, босови мафије и политичари.

Тужиоци су навели да су представници државе преговарали са мафијом након низа бомбашких напада и убистава, укључујући и истакнуте судије за борбу против мафије Ђованија Фалконеа и Паола Борселинија.

Оптужени, укључујући Марчела Делутрија, блиског помоћника бившег премијера Силвија Берлусконија, и тројицу пензионисаних полицијских званичника карабињера првобитно су осуђени 2018. године, али је жалбено вијеће поништило пресуду три године касније.

Првобитна пресуда каже да је Делутри посредовао у договору са мафијом да заустави нападе.

Након што је ослобођен оптужби 2021, Делутри, који је 2014. добио седмогодишњу затворску казну у посебном случају везаном за мафију, назвао је суђење "монструозним".

"Био сам убијеђен да нисам урадио ништа погрешно, знам свој посао, знам да бих схватио да сам направио грешку", рекао је бивши званичник карабињера Марио Мори новинарима након што је суд потврдио ослобађајућу пресуду.

Двојица мафијаша умијешаних у случај, међу којима је и Леолука Багарела, осуђени убица за мафијашку породицу Корлеоне, ослобођени су због застаре, која је ступила на снагу након што је суд смањио оптужбе против њих.

Тужиоци су извели оптужене пред суђење због сумње да су почели разговоре са мафијом 1992. године након што су судија Фалконе, његова супруга и три тјелохранитеља убијени у експлозији бомбе која је постављена испод аутопута 1992. године.

Судија Борселино је убијен два мјесеца касније, а тужиоци су вјеровали да је сазнао за преговоре, којима се противио.

Коза Ностра је појачала притисак 1993. године невиђеним нападима на културне и црквене објекте Италије, укључујући галерију Уфици у Фиренци. У Милану и Фиренци убијено је десет људи. Послије 1993. године напади су нагло престали.Оставите одговор