Истрага против Независних због објаве прислушкиваних бројева

Тужилаштво БиХ отворило је истрагу против "Независних новина" због објављивања више од 5 000 бројева мобилних телефона које су углавном нелегално прислушкивале Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) и Државна агенција за истраге и заштиту (Сипа). Умјесто да је Тужилаштво до сада дало конкретне истражне резултате када је ријеч о одговорнима, истрага је покренута против новина које су […]

субота, јун 11, 2011 / 08:13

Тужилаштво БиХ отворило је истрагу против "Независних новина" због објављивања више од 5 000 бројева мобилних телефона које су углавном нелегално прислушкивале Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) и Државна агенција за истраге и заштиту (Сипа).

Умјесто да је Тужилаштво до сада дало конкретне истражне резултате када је ријеч о одговорнима, истрага је покренута против новина које су откриле аферу, пишу "Независне новине".

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић потврдио је да се истрага води по пријави надлежне агенције за провођење закона, али није желио да каже које.

Професор Правног факултета у Бањалуци Петар Кунић рекао је да медији нису криви за аферу, додајући да претпоставља да налогодавци покушавају да истрагу усмјере у другом смјеру.

"Ако имају информације, медији их сасвим слободно могу објавити, и то је неспорно", нагласио је Кунић.

Уређивачки колегијум "Независних новина" сматра да истрага коју је Тужилаштво БиХ отворило против ове медијске куће представља груб и недопустив притисак с позиције силе на слободан рад новинара, због чега ће затражити да се у читав случај укључе домаће и међународне организације које се баве питањима слободе медија.

Лист истиче да није прекршио ниједан закон објављујући бројеве телефона које су ОБА и СИПА прислушкивале, те поставља питање да ли отуђени центри моћи покушавају да од БиХ праве "полицијску државу".

"Независне новине" разоткриле су 12. априла аферу "прислушкивање" и објавиле више од 5 000 бројева мобилних телефона које су углавном нелегално прислушкивале ОБА и Сипа. Надлежни су убрзо потом најавили акцију, међутим до данас нико није преузео одговорност.Оставите одговор