Историјски јаз између ниже њемачке и веће америчке инфлације повећава валутни ризик

Историјски јаз између ниже њемачке (европске) и веће америчке инфлације увелико ће повећати валутни ризик за европске улагаче који држе америчке хартије од вриједности. Очекује се да ће долар барем привремено депресирати према еуру, барем привремено. Истовремено, приноси на државне обвезнице дужег доспијећа могли би се додатно повећати. Док Њемачка због трећег таласа више или […]

уторак, 27 априла, 2021 / 15:35

Историјски јаз између ниже њемачке (европске) и веће америчке инфлације увелико ће повећати валутни ризик за европске улагаче који држе америчке хартије од вриједности. Очекује се да ће долар барем привремено депресирати према еуру, барем привремено. Истовремено, приноси на државне обвезнице дужег доспијећа могли би се додатно повећати.

Док Њемачка због трећег таласа више или мање ограничава јавни живот, САД се отвара на крилима убрзаног вакцинисања становништва, подстицаја од 1,9 билиона долара и очекиваних 2,2 билиона долара улагања у америчку инфраструктуру. Недавно објављени макроекономски подаци надаље сугеришу већу инфлацију за САД. Америчка малопродаја у марту је скочила 10 одсто, уместо очекиваних шест одсто. Индекс готових индустријских производа у марту скочио је двоструко више од консензуса.

Цијене некретнина у САД-у историјски су високе. Пронађене су и деценије рекордних цијена за улазне производе у индустрији, из чега можемо закључити да ћефирме морати да одлуче хоће ли трошкове пренијети на купце или ће имати ниже марже. На то ће утицати еластичност потражње, што значи да можемо очекивати бржи раст цијена потрепштина, прво у САД-у, а затим у Европи.