Исламска држава уништила Тријумфалну капију у Палмири

Екстремистичка група Исламска држава уништила је у древном граду Палмири у Сирији чувени свод стар 2.000 година, јавили су једна невладина органиција и активисти. Позивајући се на изворе са лица мjеста сиријска Опсеваторија за људска права јавила је да су екстремисти уништили свод назван Тријумфална капија, због орнамената на стубовима, које сматрају идолопоклонством. Монументални свод […]

понедељак, октобар 5, 2015 / 09:42

Екстремистичка група Исламска држава уништила је у древном граду Палмири у Сирији чувени свод стар 2.000 година, јавили су једна невладина органиција и активисти.

Позивајући се на изворе са лица мjеста сиријска Опсеваторија за људска права јавила је да су екстремисти уништили свод назван Тријумфална капија, због орнамената на стубовима, које сматрају идолопоклонством.

Монументални свод стајао је на крају улице са колонадама и био је један од најпрепознатљивијих споменика у Палмири, античком граду који припада свjетској баштини.

Према наводима Опсерваторије, свод је срушен, али је колонада остала.

Један опозициони активиста у Палмири такође је изјавио да је срушена Тријумфална капија у Палмири и да је то урадила група Исламска држава. Није навео кад се то десило.

Прије избијана рата у Сирији у марту 2011. локалитет Палмира под заштитом Унеска био је један од највећих туристичких атракција на Блиском Истоку.

Припадници екстремистичке групе су последњих недеља дигли у ваздух два позната храма у Палмири, храм Балшамин и храм Бел. Сателитски снимци показују да су ти храмови стари скоро 2.000 година претворени у рушевине.Оставите одговор