Ирански режисер награђен у Кану

Ирански режисер Мохамед Расулоф освојио је награду за режију у оквиру секције "Извјестан поглед” 64. филмског фестивала у Кану, али није могао да је прими јер не смије да напусти земљу, пренијеле су агенције. Расулофова жена примила је награду у његово име за филм „Довиђења” (Бе Омид е Дидар) после бројних спекулација да ли ће […]

недеља, мај 22, 2011 / 07:41

Ирански режисер Мохамед Расулоф освојио је награду за режију у оквиру секције "Извјестан поглед” 64. филмског фестивала у Кану, али није могао да је прими јер не смије да напусти земљу, пренијеле су агенције.

Расулофова жена примила је награду у његово име за филм „Довиђења” (Бе Омид е Дидар) после бројних спекулација да ли ће режисеру, који је осуђен на подужу казну затвора због својих филмова, бити допуштено да напусти Иран.

„Желим да захвалим свима који су помогли да овај филм дође овде, фестивалу и жирију”, рекла је Расулофова жена.

Жири, предвођен двоструким добитником Златне палме режисером Емиром Кустурицом, додијелио је награду филму који је, иронично, прича о младом адвокату из Техерана који покушава да добије визу и напусти Иран.

Канска секција „Известан поглед” награђује мало познате режисере и ове године у њој је било приказано двадесетак филмова.

Ирански суд осудио је у децембру 2010. године Расулофа, заједно са режисером Џафаром Панахијем, на шест година затвора због активности усмјерених против власти и забранио им да у наредних 20 година снимају филмове.

Двојица режисера пуштена су уз кауцију док траје жалбени поступак, али не смију да напусте земљу.

Расулофов адвокат рекао је раније ове седмице да је његовом клијенту дозвољено да напусти Иран, док су организатори у Кану тврдили да је договор био „незваничан”.

Иранске власти оптужиле су организаторе фестивала да се мијешају у политику јер приказују филмове који су против власти у Техерану.

Кански фестивал се завршава сутра додјелом Златних палми за најбољи филм.

Двадесет остварења такмичило се ове године за престижну награду, укључујући филмове Педра Алмодовара, Теренса Малика, Ларса фон Трира и других.Оставите одговор