Интервенисао Макрон: У Бањој Луци штандови за кокице, у Паризу штандови за књиге

Више стотина продаваца књига који раде на малим тамно зеленим штандовима крај ријеке требало је да буду привремено уклоњени пред церемонију отварања Олимпијских игара 26. јула.

уторак, фебруар 13, 2024 / 21:04

Француски предсједник Емануел Макрон интервенисао је у спору око уклањања штандова продаваца књига са обале ријеке Сене због Олимпијских игара и донио је одлуку да треба да остану на својим историјским локацијама, саопштено је данас из његове канцеларије.

Из Културног удружења продаваца књига Париза упоредили су напоре уклањања штандова са "извлачењем зуба" и прошлог мјесеца је најављено је да ће покренути правне напоре за обуставу процеса.

У саопштењу из Макронове канцеларије наводи се да је он "затражио од министра унутрашњих послова Жералда Дарманина и канцеларије префекта Париза да продавци књига остану и да не буду приморани да оду са обала Сене".

Организатори Олимпијских игара изразили су очекивање да ће најмање 600.000 људи присуствовати церемонији отварања на Сени, током које ће спортисти и делегације пловити ријеком.

То ће бити први пут да јавност има слободан приступ церемонији и неће бити одржана на стадиону.Оставите одговор