Индустријска производња мања за 5,6 одсто

Иако је индустријска производња у Републици Српској у мају забиљежила благи раст у односу на април, и то од 2,8 одсто, ова чињеница ни изблиза није ублажила општу тенденцију пада у првом кварталу на коју су указивали и привредници у РС-у тражећи хитне разговоре у ентитетској влади. Званична статистика у РС-у евидентирала је да је, […]

недеља, јун 24, 2012 / 17:36

Иако је индустријска производња у Републици Српској у мају забиљежила благи раст у односу на април, и то од 2,8 одсто, ова чињеница ни изблиза није ублажила општу тенденцију пада у првом кварталу на коју су указивали и привредници у РС-у тражећи хитне разговоре у ентитетској влади.

Званична статистика у РС-у евидентирала је да је, без обзира на овај мајски раст, индустријска производња остварена у истом мјесецу мања за 4,6 одсто у односу на мај прошле године, а чак за 5,6 процената у односу на просјечну мјесечну производњу у 2011. години.

Мајски мјесечни раст само је донекле ублажио велики пад производње у овој години.

Наиме, подаци Завода за статистику РС-а показују да је индустријска производња остварена у периоду јануар – мај 2012. године у односу на исти период прошле године мања је за 3,9 одсто.

С највећим падом суочила се прерађивачка индустрија у којој је производња забиљежила минус од 6,7 одсто.

У периоду јануар-мај ове године у сектору производње и снабдијевања електричном енергијом забиљежена је негативна стопа промјене од 0,4 одсто, а у подручју вађење руда и камена негативна стопа од 3,7 одсто.

Негативни тренд изазвао је и пад броја запослених у индустрији.

Укупан број запослених у индустрији у периоду јануар – мај 2012. године у поређењу са истим периодом прошле године мањи је за два одсто, при чему је у подручју производња и снабдијевање електричном енергијом забиљежен пад броја запослених од 0,5 одсто, у сектору вађења руда и камена пад од 0,9 одсто и у прерађивачкој индустрији пад од 2,3 одсто.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор