Инцко у клин, Ешдаун у плочу

Високи представник међународне заједнице у дејтонској БиХ, Валентин Инцко, оцјенио је да је Република Српска стабилнији дио БиХ, што се надовезује на изјаве свог по злу упамћеног претходника, Педија Ешдауна. Политички аналитичар, Тања Топић, сматра да би требало направити разлику између оног што говоре званични представници међународне заједнице и оних који износе мишљење цивилног друштва. […]

субота, април 11, 2009 / 17:13

Високи представник међународне заједнице у дејтонској БиХ, Валентин Инцко, оцјенио је да је Република Српска стабилнији дио БиХ, што се надовезује на изјаве свог по злу упамћеног претходника, Педија Ешдауна.

Политички аналитичар, Тања Топић, сматра да би требало направити разлику између оног што говоре званични представници међународне заједнице и оних који износе мишљење цивилног друштва.

"Све ове напетости и различита тумачења актуелних прилика и ситуација у БиХ, јасно је, посљедица су утицаја разних лобија и интересних група. Педи Ешдаун не обавља некакву званичну функцију, па самим тим ни његове ријечи не треба да имају одређену тежину и значај. Он једноставно говори из тог некаквог невладиног сектора, представља цивилно друштво и може, без икаквих ограничења, да буде под утицајем разних лобистичких група и интереса", сматра Топићева.

Према њеним ријечима, оно што је Инцко рекао има много већу тежину и одјек, у односу на ријечи Педи Ешдауна.

Војнополитички аналитичар Гостимир Поповић је рекао да су Педи Ешдаун, Иво Банац и Џејмс Лајон у Вашингтон ишли да би блатили Републику Српску и све оно што власт овог ентитета ради.

"Педи Ешдаун свим силама жели да се врати на Балкан, односно у БиХ, јер му је, вјероватно, затребало још новца, до којег је без икакве муке и труда долазио док је овдје био високи представник међународне заједнице. Међутим, ако се зна да је његов долазак, и долазак и наступ Лајона и Банца у Вашингтону, финансирао Конгрес Бошњака Сјеверне Америке, онда је потпуно јасно откуд им такве поруке и информације", навео је Поповић.

Он је рекао да је Валентин Инцко, у маниру вјештог бечког дипломате, покушао да буде објективан и непристрасан, "али ће се видјети колико ће дуго издржати и хоће ли он поклекнути под притисцима исламског лобија, који је загосподарио и самим Савјетом за примјену мира".

Економски аналитичар, Зоран Павловић, сматра да је Ешдаун током свог мандата у БиХ био врло неуспјешан.

"Ако би вукли паралелу између тврдњи Ешдауна и Инцка, онда би морали да будемо реални и кажемо да је у праву аустријски дипломата, јер РС је ипак економски стабилнија од ФБиХ и БиХ у цјелини. То прије свега треба да захвали чињеници да нема наслијеђених социјалних обавеза, док је то камен око врата ФБиХ", рекао је Павловић.

Павловић је истакао да РС треба да настави на јачању економије, те да посвети пажњу малим и средњим пројектима који ће обезбиједити нова радна мјеста, чиме ће се лакше борити против надолазеће економске кризе.Оставите одговор