Идеологије

Има једна странка у Републици Српској, зове се Народна Демократска Странка, предсједника Крсте Јандрића, и има амблем, позади српска застава, а у првом плану пчелиње саће са словима "н", "д" и "с", и сликом пчеле. Не бих ово спомињао да ми, читајући скупштинске материјале, не паде на памет:“Шта ће сада ова странка, са својом идеологијом, […]

понедељак, мај 10, 2010 / 01:15

Има једна странка у Републици Српској, зове се Народна Демократска Странка, предсједника Крсте Јандрића, и има амблем, позади српска застава, а у првом плану пчелиње саће са словима "н", "д" и "с", и сликом пчеле.

Не бих ово спомињао да ми, читајући скупштинске материјале, не паде на памет:“Шта ће сада ова странка, са својом идеологијом, када се у Народној Скупштини РС, на наредном засједању, усвоји Закон о пчеларству?!“

А не бих спомињао ни ове своје дилеме, да читајући којекакве коалиционе споразуме, нисам помислио шта би сви ти опозициони блокови и чуда од странака различитих назива и идеологија уједињених у заједничке фронтове, или у заједничке фронтове фронтова; дакле шта би они радили од октобра, и чиме би се све бавили?

Како би сви ти борци против криминала и корупције одузимали незаконито стечену имовину, кад већ постоји Закон о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дјела, и како би они одузимали имовину, ако је право на имовину загарантовано Уставом, и ако не постоји правоснажна пресуда за кривично дјело, и докази који упућују на то да је имовина стечена извршењем кривичног дјела?!
Како би поједини политичари са 9 живота донијели „Националну стратегију за младе“, јер су у Србији видјели да постоји такво нешто, па би одма` да се донесе и у Српској, а нису научили ни у једном од тих својих живота да је документ Омладинска политика Републике Српске реализован у периоду 2006. – 2010. године, те да је усвојен нови за период 2010. – 2015. године?!

Шта ће радити опозициони лидери када дођу на власт, а на плану усвајања „реалне реформе“ система пензијско-инвалидског осигурања, када је Стратегија реформе пензијског система у Републици Српској на дневном реду наредног засједања Народне Скупштине?! Мијењати споразум?! Како ће економски експерти раздвојити финансирање привилегованих од права стечених на основу рада, вјероватно финансирајући привилегована права искључиво грантом из буџета за Фонд ПИО (који је од 2005. до данас растао од 118 до 200 милиона КМ), и како мисле то остварити обећавајући враћање члана 89. Закона о ПИО и гарантованог пензијског основа за 6. и 7. категорију бораца из члана 87. истог Закона?! Да ли можда мисле повећати грант из буџета за Фонд ПИО на 400 милиона КМ?!

Како ће опозиција ако дође на власт донијети „националну економску стратегију којом ће се утврдити главни приоритети“, кад је израда Стратегије развоја Републике Српске већ при крају, и усвајање планирано за ову годину?!

Како ће опозиција радити на доношењу економске „политке“, „орјентисане“ ка отварању нових радних мјеста и повећању стопе запослености у Републици Српској, и да ли ће конкурентност радника на тржишту рада укључивати и елементарну писменост? Требало би и писце Споразума онда послати на доквалификацију, а вјероватно и свим дипломираним економистима одузети дипломе, јер се нико није сјетио да узме 750 милиона КМ из буџета или на кредит, и са по 5.000 КМ по радном мјесту подстакне послодавце да запосле оних 150.000 незапослених у РС, чега су се сјетили економски експерти који предлажу обустављање инвестиција.

Како су поједини опозициони кандидати „на милиметар од тога да упале свјетло“, можда би им боље било да прво скину сунчане наочале, јер како је кренуло осипање чланства странака које би требале народу да улијевају наду како би побиједили на изборима, могли би ти исти кандидати, када у својим странкама остану посљедњи, прије него што изађу, „бити на милиметар“ од тога да УГАСЕ свјетло.Оставите одговор