ИАЕА надгледа припреме Јапана за испуштање милион тона пречишћене радиоактивне воде из Фукушиме

Међународна агенција за атомску енергију /ИАЕА/ саопштила је да је остварила "значајан напредак" у првој мисији провјере планираног испуштања пречишћене воде из јапанске нуклеарне централе Фукушима.

петак, фебруар 18, 2022 / 14:18

Радна група ИАЕА од понедјељка борави у Јапану да би процијенила план ове земље да постепено испушта у океан воду која је прерађена како би из ње био извучен највећи дио радиоактивних елемената.

Замјеник директора агенције УН Лидије Еврард рекла је да је међународни тим прегледао уводне припреме на локацији гдје ће вода бити испуштена. Почетак акције очекује се у марту сљедеће године.

"Радна група ИАЕА остварила је значајан напредак ове седмице да би боље схватила оперативне и регулаторне планове Јапана за испуштање прерађене воде", изјавила је Ервардова новинарима, пренио је АФП.

Више од милион тона течности, која обухвата кишницу, подземну воду и воду кориштену за хлађење истопљених реактора, накупило се у цистернама у електрани након што је постројење оштећено у цунамију 2011. године.

ИАЕА је већ одобрила испуштање прерађене воде, што је процес сличан оном који се одвија у другим атомским централама.

Сусједне земље изразиле су забринутост због могућих посљедица по животну средину, а плану се противе локалне рибарске заједнице.

Вода је пречишћена, али неки радиоактивни елементи, попут трицијума, остали су. Стручњаци наводе да нема доказа да то представља било какву опасност.Оставите одговор