И у ЕУ институцијама против закона о пиратерији

Трговински комитет Европског парламента данас је препоручио одбацивање Међународног споразума о борби против пиратерије, а одлучено је и да посланици гласају о контроверзном договору 4. јула, као што је и планирано. Комитет је са 19 гласова "за" и 12 "против" препоручио одбацивање Споразума. Трговински комитет обрађује међународне споразуме и његова препорука има одређену тежину у […]

петак, јун 22, 2012 / 10:27

Трговински комитет Европског парламента данас је препоручио одбацивање Међународног споразума о борби против пиратерије, а одлучено је и да посланици гласају о контроверзном договору 4. јула, као што је и планирано.

Комитет је са 19 гласова "за" и 12 "против" препоручио одбацивање Споразума.

Трговински комитет обрађује међународне споразуме и његова препорука има одређену тежину у Европском парламенту.

Посланици наводе да је вишестраначко гласање сигнал да ће Европски парламент 4. јула одбацити Међународни споразум о борби против пиратерије. То би могао бити први случај да је Европски парламент, након 2008. када су му ојачана овлашћења, одбацио неки међународни споразум.

"Гласање је претпосљедњи ексер на ковчегу Међународног споразума о борби против пиратерије", рекао је члан Странке зелених из Њемачке Јан Филип Албрехт.

Циљ Споразума јесте смањење крађе заштитних трговинских ознака и борба против онлајн пиратерије, али је акт изазвао забринутост, посебно у источноевропским државама због цензуре и појачаног праћења корисника.

Само неколико чланица ЕУ, укључујући Њемачку, биле су уздржане од потписивања Споразума, док су бројне изразиле забринутост о утицају акта на њихове грађане.

Протести су одржани у неколико градова у Европи због чега је низ чланица ЕУ донијело одлуку о суспензији ратификације овог споразума.

Споразум изазива негодовање међу активистима покрета за слободу говора, који сматрају да овај акт властима даје превише овлаштења и иде даље од контроверзног америчког закона Стоп онлајн пиратским актима.

Споразум су до сада потписале САД, Аустралија, Канада, Јапан, Мароко, Нови Зеланд, Сингапур и Јужна Кореја.Оставите одговор