И ДП истраживала: Додик трећи на изборима

Демократска партија – Драган Чавић провела је истраживање јавног мњења на случајном узорку од хиљаду становника Републике Српске према којем на изборима за предсједника РС највише шанси за побједу има кандидат Коалиције "Заједно за Српску" Огњен Тадић са 63 посто гласова, саопштено је из ове странке. "Други по броју гласова које би могао освојити на […]

петак, септембар 17, 2010 / 11:59

Демократска партија – Драган Чавић провела је истраживање јавног мњења на случајном узорку од хиљаду становника Републике Српске према којем на изборима за предсједника РС највише шанси за побједу има кандидат Коалиције "Заједно за Српску" Огњен Тадић са 63 посто гласова, саопштено је из ове странке.

"Други по броју гласова које би могао освојити на наредним изборима је кандидат Народне демократске странке Емил Влајки са 19 одсто гласова, а на трећем предсједник СНСД Милорад Додик са седам одсто гласова. Шефкет Хафизовић из СДА је четврти са четири одсто гласова, a сви остали заједно кандидати добијају мање од седам одсто гласова", наводи се у саопштењу ове странке.

За српског члана Предсједништва БиХ предсједник ПДП Младен Иванић води испред кандидата СНСД Небојше Радмановића са 66 одсто гласова према Радмановићевих 33 одсто, док је остатак од једног постотка подијељен је на кандидате мањих партија.

Према резултатима истраживања ДП, кандидати ове партије освојиће 49 одсто гласова за посланике у Народној скупштини РС, на другом мјесту је ПДП који добија 16 одсто гласова, а трећи СДС са 14 посто гласова.

На четвртом мјесту је СРС РС са шест одсто гласова, а на петом СДА са пет посто гласова.

На граници изборног цензуса су СНСД и ДНС са по три одсто. Остале партије, према анкетираним гласачима не прелазе изборни праг, јер заједно имају само четири одсто гласова испитаника.

Анкетари Демократске партије су добили идентичне податке и за изборе за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Демократска партија – Драган Чавић слабија је према анкети у односу на Скупштину РС за један посто, тако да би ова партија требала имати 48 одсто гласова, а тих један одсто преусмјерен је ПДП којем рејтинг расте на нивоу БиХ на 17 одсто гласова. Кандидати СДС, према анкети Демократске партије задржавају рејтинг који имају, тако да би требали добити 14 посто гласова, а СРС РС осам посто гласова и НДС би могао добити седам одсто гласова бирачког тијела из РС.

Осталих шест одсто гласова распоређено је на СзДС, СНСД, ДНС и СП, са великом вјероватноћом да ниједна од наведених партија неће прећи изборни цензус за Представнички дом.

Као и у сваком истраживању, дозвољена је могућност статистичке грешке од ±5%, наводе у ДП.Оставите одговор