Хрватска: Срби својатају дубровачку поезију?!

Хрватско министарство културе реаговало је на то што је дубровачка ренесансна поезија уврштена у едицију "Десет векова српске књижевности”, истичући да је реч о присвајању и отимању хрватског културног наслијеђа, о чему коментар треба тражити од Министарства културе Србије. „Припадање Дубровника хрватском националном и културном корпусу није неупитно, што потврђују јасне чињенице којима није потребно […]

петак, април 8, 2011 / 22:35

Хрватско министарство културе реаговало је на то што је дубровачка ренесансна поезија уврштена у едицију "Десет векова српске књижевности”, истичући да је реч о присвајању и отимању хрватског културног наслијеђа, о чему коментар треба тражити од Министарства културе Србије.

„Припадање Дубровника хрватском националном и културном корпусу није неупитно, што потврђују јасне чињенице којима није потребно додатно доказивање за све оне којима чињенична истина говори сама за себе”, саопштила је портпарол министарства културе Ивана Крушец о издању Издавачког центра Матице српске.

У првом колу едиције „Десет векова српске књижевности” трећу свеску чини „Поезија Дубровника и Боке которске”.

Крушец је навела да неки још настоје погрешно да интерпретирају дух ширине, отворености грађана свијета који су кроз векове настојали да његују хрватски умјетници и књижевници из Дубровника, расадишта ренесансног духа.

Хрватски електронски медији цитирали су изјаву главног и одговорног уредника Матице српске Мира Вуксановића, дату приликом објавјивања првог кола едиције, да се поштовало правило да буде заступљена књижевност писана на српском језику, на свим његовим облицима и наречјима, у десетвековним временима и наречјима. Тако су заступљени и дубровачки и бококоторски пјесници ренесансе, барока и просветитељства, као што ће своје књиге имати Марин Држић и Иван Гундулић, рекао је тада Вуксановић.

Библиотеку „Десет векова српске књижевности” покренуо је Издавачки центар Матице српске, а у намјера је да се у свим жанровима објави око 200 књига у тврдом повезу и електронској верзији.

(Насловна слика у тексту је исјечак из листа Дубровник, који је у овом граду излазио крајем 19. вијека)

Medo Pucic – Spomenici Srbski Od 1395 Do 1423 – Pisma Republike DubrovackeОставите одговор