Холивуд спрема спектакуларну Нојеву барку

Филмски спектакл режира Дарен Аронофски, Метузалема игра Ентони Хопкинс, а Ноја Расел Кроу – сва тројица оскаровци. Чувена барка ових дана гради се у Мисисипију ЈЕДАН од највећих и најраспрострањенијих светских митова, онај о великом потопу, гледаћемо ускоро и у високобуџетној холивудској екранизацији. Редитељ Дарен Аронофски, Оскаром награђен за мрачну драму „Црни лабуд“, планира да […]

среда, јул 18, 2012 / 08:23

Филмски спектакл режира Дарен Аронофски, Метузалема игра Ентони Хопкинс, а Ноја Расел Кроу – сва тројица оскаровци. Чувена барка ових дана гради се у Мисисипију

ЈЕДАН од највећих и најраспрострањенијих светских митова, онај о великом потопу, гледаћемо ускоро и у високобуџетној холивудској екранизацији. Редитељ Дарен Аронофски, Оскаром награђен за мрачну драму „Црни лабуд“, планира да у наредних неколико месеци почне снимање филма „Ноје“. У центру ове епске драме биће библијски јунак Ноје и изградња његове барке. Аронофски, који је за потребе филма адаптирао надалеко чувени мит, тврди да ће прича бити „у потпуности верна библијском оригиналу“.

Одавно се у Холивуду није толико причало о једном филму, чија се премијера очекује тек за две године. Али имајући у виду да је реч о изузетно амбициозном пројекту, са универзалном и добро познатом тематиком, не изненађује што је свака вест о овом остварењу медијски добро испраћена. Аронофски не жели да открива детаље сценарија, али се на основу кастинга може закључити да ће у филму бити заступљени и неки други библијски јунаци, попут Метузалема. Најстаријег човека играће Оскаровац Ентони Хопкинс, док ће Расел Кроу, такође добитник Оскара, бити насловни јунак Ноје. У центру пажње је Нојева породица, коју глуме Џенифер Конели, Ема Вотсон, Логан Лерман и Даглас Бут.

Шушка се да буџет овог филма већ сада премашује 150 милиона долара, а градња Нојеве барке за потребе снимања је тек почела. Интернетом већ круже слике из студија у Мисисипију, у коме настаје најпознатији брод у историји. За разлику од библијског мита, он се гради уз помоћ најсавременије технике, али ће по димензијама и изгледу бити веран старозаветном оригиналу.

Мит о Великом потопу без сумње је један од најстаријих, али и најуниверзалнијих. Међу цивилизацијама које живе на великој географској удаљености могу се пронаћи сачувана предања о смаку света који је некада задесио планету. У Епу о Гилгамешу, код Инка у Перуу, у хавајским, али и афричким легендама налазимо приче које се у зачуђујућој мери поклапају са библијским извештајем.

Редитељ Аронофски каже да ће основу његовог филма чинити библијска верзија која је записана у Књизи Постања. Према Светом писму, кад је Ноје имао шесто година, Бог је одлучио да пошаље велики потоп који ће уништити непослушан људски род. Нојева барка је саграђена на Божју заповест да би праведни Ноје спасао себе, своју породицу и животиње од потопа.

„Господ је затворио врата ковчега, после чега, 600. године Нојевог живота, 17. дана другога месеца, развалише се сви извори великог бездана и отворише се уставе небеске, и удари дажд на земљу“, записано је у Библији. Холивуд се спрема да нам ове сцене смака света понуди на великом екрану и уз помоћ најмодерније 3Д технике.

Барка, коју мајстори ових дана граде у Мисисипију, требало би да на екрану „одглуми“ библијски оригинал у коме су, према казивању, биле смештене све постојеће животињске врсте у пару, мушко-женско. Гледаоцима ће бити посебно занимљиво да на филму виде најразноврсније животиње, Нојеве сапутнике у барци.

Аронофски је својим сценаријом обухватио и послепотопске дане. Када се барка зауставила на планини, Ноје је, по Библији, почео да пушта голуба да би сазнао у којем је стању вода. Када је голуб најзад донео палмину гранчицу (данашњи симбол мира), то је Ноју био знак да може изаћи са људима и животињама. Ноје је умро 350 година после потопа, као последњи од великих дуговечних Патријарха, али није познато да ли ће његов библијски крај бити и последња сцена холивудске приче.

Актуелност филма и библијског мита подгревају приче о потрази и „проналаску“ Нојеве барке. Са жељом да се легенди о потопу да веродостојност у потрагу су се укључили и научници разних профила. Они су чувени брод до сада „проналазили“ на Новом Зеланду, Аустралији, али најновија и најраширенија теза је да је барка на Арарату!

Група турских и кинеских проучавалаца јеванђеља пронашла је пре две године, на врху од 4.300 метара планине Арарат, дрвену конструкцију за коју су убеђени да представља остатак Нојеве барке. Ови истраживачи тврде да су анализе показале да је реликвија стара око 4.800 година, што се поклапа са периодом у коме се претпоставља да је био потоп.

– Нисмо апсолутно сигурни у проналазак, али тврдим да је 99,9 одсто тачно да је у питању Нојева барка – казао је Јунг Винг Ћунг, из међународног тима за тражење ове реликвије. – По свему судећи, ово је био брод у коме су спасене животињске врсте. Узорци угљеника из дрвета показали су да проналазак датира из тог периода.

Научницима који верују (и доказују) истинитост библијске приче, супротстављају се њихове колеге које, разним теоријама и прорачунима, покушавају да „раскринкају“ исти мит. За филмски спектакл Дарена Аронофског, међутим, важна је једино универзалност и распрострањеност приче о потопу и спасоносној барци. А екранизовање религијских прича и тема савршен је мамац за публику!Оставите одговор