Хирошима: Обиљежена годишњица атомског напада

У Хирошими је данас обиљежена 66. годишњица од када је амерички бомбардер типа "Б-29" избацио на самом крају Другог свјетског рата уранијумску атомску бомбу на тај јапански град. Церемонији обиљежавања годишњице присуствовало је око 50 000 људи, међу којима и јапански премијер Наото Кан, градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи као и представници више од 60 земаља, […]

субота, август 6, 2011 / 16:10

У Хирошими је данас обиљежена 66. годишњица од када је амерички бомбардер типа "Б-29" избацио на самом крају Другог свјетског рата уранијумску атомску бомбу на тај јапански град.

Церемонији обиљежавања годишњице присуствовало је око 50 000 људи, међу којима и јапански премијер Наото Кан, градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи као и представници више од 60 земаља, укључујући и САД, пренијеле су агенције.

Напад је наредио тадашњи предсједник САД Хари Труман, без јаког војног разлога, пошто је Јапан претходно нудио капитулацију.

Атомска бомба претворила је у пепео 13 квадратних километара, Хирошима је потпуно уништена, а погинуло је 140 000 људи одмах или у року од шест месеци.

Три дана касније друга америчка (плутонијумска) атомска бомба бачена је на Нагасаки, где је погинуло на десетине хиљада људи, а Јапан је 15. августа капитулирао и тиме је завршен Други свјетски рат.

Премијер Јапана је истакао да Јапан никада не смије да заборави несрећу нуклеарног оружја које је прије 66 година разорило Хирошиму.

"Не смијемо никада да дозволимо да се то поново догоди", рекао је премијер.

Кан се заложио за будућност без атомске енергије, указавши да тренутна нуклеарна криза у нуклеарки Фукушима значи да се Јапан мора окренути другим изворима енергије.

"Смањићу јапанско ослањање на нуклеарну енергију, с циљем креирања друштва које неће зависити од атомске енергије", подвукао је Кан.

Премијер Јапана је рекао да је дуготрајна и великих размјера нуклеарна криза у Фукушими и цурење радијације изазвало озбиљну забринутост не само у Јапану већ и у цијелом свијету.

И градоначелник Хирошиме позвао је јапанску владу да преиспита енергетске изворе послије нуклеарне несреће у Фукушими, изазване земљотресом и цунамијем 11. марта.Оставите одговор