Хасић: ЦБ БиХ мора помоћи дужницима чије рате су везане за франак

Стручњак за макроекономска питања у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић упозорио је да велики број лица већ сљедећег мјесеца неће моћи да плаћају рате кредита везаних за швајцарски франак, јер су ненормално порасле. Он је позвао Централну банку БиХ да хитно повуче потезе који ће помоћи тим лицима. Коментаришући зашто из Централне банке стижу одговори […]

четвртак, август 18, 2011 / 10:28

Стручњак за макроекономска питања у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић упозорио је да велики број лица већ сљедећег мјесеца неће моћи да плаћају рате кредита везаних за швајцарски франак, јер су ненормално порасле.

Он је позвао Централну банку БиХ да хитно повуче потезе који ће помоћи тим лицима.

Коментаришући зашто из Централне банке стижу одговори да нису надлежни за то, Хасић је рекао да су све те ствари директно или индиректно везане за монетарни систем, додајући да је "рукавица бачена у лице Централној банци која мора да одговори" – пише "Прес".

Према његовим ријечима, ако Централна банка нема законских механизама да реагује, онда може захтијевати да и Савјет министара БиХ усвоји мјере којима ће бити спријечен даљи економски суноврат десетина хиљада људи.

"Ако интересе оштећених грађана не може да заштити Централна банка, агенције за банкарство ни друга регулаторна тијела у финансијском сектору, треба формирати неку нову институцију која ће то да ради. Шта ако дође до девалвације конвертибилне марке или чак могућег урушавања евра у еврозони", запитао се Хасић. /крај/нб/даОставите одговор