Гугл хоће .лол домен

Гугл је подни захтјев за контролом неколико домена који нису само везани за његову основну дјелатност већ имају "занимљив и креативни” потенцијал. Компанија је објавила на свом званичном блогу да је Интернет корпорацији за додељена имена и бројеве (ИЦАНН) поднијела захтјеве за следеће домене: .google, .youtube, .doc i .lol. ИЦАНН ће у јуну објавити који […]

субота, јун 2, 2012 / 08:15

Гугл је подни захтјев за контролом неколико домена који нису само везани за његову основну дјелатност већ имају "занимљив и креативни” потенцијал.

Компанија је објавила на свом званичном блогу да је Интернет корпорацији за додељена имена и бројеве (ИЦАНН) поднијела захтјеве за следеће домене: .google, .youtube, .doc i .lol.

ИЦАНН ће у јуну објавити који ће домени бити додати већ постојећој листи .com или .гов.

„Процјењује се да ће у 2016. скоро половина свјетске популације бити на мрежи, а опет скоро 50% webсајтова које посјетимо су у .com домену, који је био међу првим насталим 1984”, пише на званичном блогу Гугла.

„Упркос огромним могућностима које је интернет пружио људима, и даље је у ваздуху питање о разноврсности домена. Број генеричких домена највишег нивоа (ТЛД) је у последњих 28 година повећан на свега 14”.

Гугл жели да повећа број ТЛД-јева у четири категорије: заштитних жигова (попут .гоогел), оној везаној за основну делатност (.доцс), оној која побољшава корисничко искуство и јача идентификацију одређених жанрова (.yоutube) и категорији забаве (.lol).

„Тек на почетку овог потенцијалног извора иновације на интернету и радознали смо да видимо како ће се нови предложени ЛТД-јеви понашати у постојећем ЛТД окружењу”.Оставите одговор