Грмечка корида промијенила мјесто одржавања, Мркоња побједник

На Поповића брду код Оштре Луке, одржава се 242. Грмечка корида. Све до 1995. године корида се одржавала на Међеђем брду, а након што је српско становништво протјерано са Грмеч-планине, корида је измјештена на Поповића брдо код Оштре Луке. Посљедњих година, након што су се стекли минимални услови, корида је враћена на мјесто гдје је […]

недеља, август 10, 2014 / 16:05

На Поповића брду код Оштре Луке, одржава се 242. Грмечка корида.

Све до 1995. године корида се одржавала на Међеђем брду, а након што је српско становништво протјерано са Грмеч-планине, корида је измјештена на Поповића брдо код Оштре Луке.

Посљедњих година, након што су се стекли минимални услови, корида је враћена на мјесто гдје је и започела 1772. године – на Међеђе брдо, али ове године, одржава се само на Поповића брду.

Због наводног минског поља, МУП Унско- санског кантона забранио је одржавање кориде на Међеђем брду.

Бик Мркоња власника Милана Радића из Мркоњић Града побједник је 242. Грмечке кориде која је данас одржана на Поповића брду у општини Оштра Лука.

Мркоња је надјачао бика Бјелана власника Радомира Шкрбића из Мркоњић Града у изузетној финалној борби у којој је публика била на страни другопласираног, јер је данас у претходне три борбе задобио симпатије више хиљада гледалаца, колико је посматрало традиционалну бодљавину бикова.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар уручио је власнику првопласираног бика пехар и новчану награду од 2.200 КМ, а власнику другопласираног грла новчану награду од 1.200 КМ, док су власници свих осам бикова учесника кориде добили по 500 КМ за трошкове превоза и обезбјеђења животиња.

"И даље ћемо у организационом и финансијском и сваком другом погледу подржати Грмечку кориду да ова манифестација из године у годину буде све боља", рекао је Станар новинарима у Оштрој Луци.

Он је додао да не зна из којих разлога се нису појавили власници бикова бошњачке националности који су претходних година били редовни учесници овог догађаја.

"Ми смо их позвали као и сваке године. И ове године уредно смо их позвали и не знам шта је разлог што се нису одазвали. Власници хрватске националности су овдје и њихови бикови се боре, а зашто наших сталних гостију Бошњака нема, мораћете њих питати", казао је Станар.

На традиционалној крајишкој борби бикова рогове је данас укрстило осам бикова тешке категорије, односно од 900 до 1.200 килограма.

Грмечком коридом су завршени Илиндански дани у којима општина Оштра Лука сваке године угости учеснике Књижевних сусрета "Шушњар", обиљежи годишњицу геноцида над 5.500 Срба и 50 Јевреја у Санском Мосту 1941. године и светкује славу једне од најмањих општина у Републици Српској.Оставите одговор