Григорије у 99-ом кругу: Мултиетничност нам је друго име

Живимо у БиХ која нема другу традицију осим мултиетничке традиције. Она нема другу традицију осим мултирелигиозне традиције и у том смислу је парадоксално да неки људи покушавају да нас науче мултикултуралности, мултирелигиозности, а имајући много мање искуства у томе од нас самих, казао је данас у Сарајеву владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије. Он је био […]

недеља, јун 19, 2011 / 18:26

Живимо у БиХ која нема другу традицију осим мултиетничке традиције. Она нема другу традицију осим мултирелигиозне традиције и у том смислу је парадоксално да неки људи покушавају да нас науче мултикултуралности, мултирелигиозности, а имајући много мање искуства у томе од нас самих, казао је данас у Сарајеву владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Он је био уводничар на редовној недјељној сесији Круга 99 о теми "БиХ мултиетничка држава из перспективе Српске православне цркве у БиХ – улога дијалога“.

Владика Григорије је навео да остваривање и стварање заједнице подразумијева дијалог, а дијалог опет значи разговор кроз који долазимо до остваривања заједнице.

"И тада кад то схватимо видимо да је ријеч везивно ткиво, односно да је она та основна веза коју користимо да би смо створили заједницу“, казао је владика Григорије.

Он је мишљења да су људи олако употребљавали ријечи "у времену кад смо ми довели сами себе на руб живота".

"Добро би било да схватимо да дијалог значи преиспитивање нашег унутрашњег стања, унутрашњег бића, унутрашњих опредјељења, стремљења, нашег унутрашњег виђења ствари, јер без тог дијалога нећемо моћи сами себе да преиспитамо“, казао је владика Григорије.

Предсједник Круга 99 Сулејман Реџић је рекао да је један од кључних атрибута БиХ њена мултикултуралност из чега приозилазе све њене уникатности, као и различити приступи од монокултуралних држава и друштава, углавном кршћанске Европе.

Реџић сматра да се већ дужи временски период на различите начине, укључујући и оружане облике, настоји разорити босанскохерцеговачко мултикултурално друштво и држава како од усконационалистичких центара политичке моћи у БиХ, тако и неких ценатар изван БиХ у региону, па и у осталом дијелу Европе.

"Унаточ таквим трендовима, БиХ се мора сачувати у својим мултикултуралним координатама јер је то њена бит, а и компаративна предност у односу на Европу и процесе глобализације“, казао је Реџић.

По његовим ријечима, у очувању мултикултуралне БиХ далеко већу улогу требају имати вјерске заједнице као традиционални извори заједништва и одрживог живљења.

"Вјерске заједнице морају профилирати такве обрасце који ће афирмирати највише моралне вриједност човјека и људског друштва, приближити различитост, ослободити људе од мржње других и мржње према родној груди, подстакнути их да граде заједништво. Вјерске заједнице у БиХ требају међусобно много више да сарађују и граде обрасце коегзистенције међусобног повјерења, указују на путеве боље будућности“, казао је Реџић.0 КОМЕНТАРА

 1. hahahaha

  Ne mogu da se načudim ovim komentarima… još malo pa ćemo proklinjati i čini bacati jedni na druge. Jel to Torabi po izgonu iz Sarajeva stigao na frontal pa širi vibracije i vodu muti?

  Opušteno ljudi…

  Šta je to vladika loše uradio na ovoj sjednici? Šta je loše rekao? Jel to Srbi treba da se odreknu Sarajeva?

 2. uradio je mnogo sramotnih stvari , nevezano za ovu sjednicu u sa.I ti , kao i svi mi, to dobro znaš, ali si iz njegovog advokatskog tima.Međutim, nema toga advokata koji može da ga odbrani.Upregao ga je dodik u svoje đavolskokriminalnomafijaške-pohlepnoneljudske-a, nadasve antisrpske kočije, pa nikada da zakoče, da smanje brzinu.Zar ne bi trebalo da bude vladika svim srbima ,bez obzira na stranačku pripadnost?
  Dozvolio je da ga dodik kupi parama koje je oteo i opljačkao od svoga naroda.

  Juče sam bio u jednoj porodici.Pet članova, otac i majka,ranih četrdesetih godina, naravno nezaposleni, otac borac, sin stariji na birou, mlađi ide uškolu, i svi žive od babine penzije 195 km.Kupe brašno , plate režije i ….
  Zašto vladika ne kaže:ukoliko ova vlast ne uradi ništa da moj narod iole bolje živi, crkva će baciti na nju anatemu.Ovo što vi radite je nečuveno, genocidno.
  Ne, on se sa njima ufvatio u đavolsko kolo i gazi narod.
  Da ga bude sram naroda i njegovih suza.

 3. @prijedor, 20.06.2011. 11:06:40

  Свака част на коментару !!!

  Да ли се ико сјећа да је црква икад осудила неку власт у Републици Српској ( а добро знамо какви су нам мафијаши, лопови и убице владали и какви владају данас ) !?!?!? Боли њих к…ц за сиротињу, незапослене , гладни народ и пензионере који буквално умиру јер од пензије не могу да купе и храну и лијекове па им остаје да изаберу од чега ће да умру дал од болести ил од глади !!!! Битно је да су се сад латили и политике као да су се одомаћили у Милетовом шупку па сад би мало и да политиче на сесеији круга 99 !!!!!

 4. prijedor, 20.06.2011. 11:06:40

  тако је човјече, таквих примјера је безброј, ово је неподношљиво постало, а попови се убацили у редове власти и режима, па зар се не чуде што их народ избјегава и затвара врата пред њима.

  Добро је неко вече рекао Иван Ивановић у свом шоу, Ратко Младић тражио да га посјети поп, зато је остао без пребијене паре…

 5. ex-1978, 20.06.2011. 10:44:17
  Pa ,koji k… nam treba Sarajstan,sada?
  Od loja nemozes proci,samo nam jos treba vucarati se po toj mahaletini,koja je poprimila obrise bliskoistocne dzamahirijske prestonice.
  Bio sam u Instambulu jednom i mogu ti reci da ima “Evropskiji“(da ga tako nazovem)izgled od Sarajstana.
  Al’ajd’ izgled,manje vise,nije ni prije taj grad bolje puno izgledao,nego stvar je u necemu mnogo ozbiljnijem.
  Cini mi se da ovaj polako ,mic po mic se iz koristoljublja uvlaci pasama i ostalim janjicarima.
  Kakav mi je to pop,koji prica da sa koljacima mozemo zajedno?
  Sta treba ovo znaciti,ko tebe kamenom,ti njega hljebom???
  Pa zbog tih “Hriscanskih“ krilatica smo i zapali u ovaj(kako ga zovu)multi,kulti kal i muljargu,gdje smo se davili svako malo pa i prije 15-tak godina.
  Oprostices ,ali ova silom nametnuta kvazidrzava,nema vise nikakvog smisla.Ono jest,tacno je da lesinari vise nad glavama i ne treba dizati larmu oko svacega ali ne treba ciniti ni ovakve bljutavosti,puzuci poput nekog blavora odzama na prelo.
  Za dijalog jesam i to ravnopravan a nije se na svijetu rodio onaj,koji u moje ime krvnicima ljubi stopala i koji ce zasluziti jos lijepu rijec zato.
  I sto se ovog tice,donekle se slazem sa Prijedorom i smatram da bi crkva mogla bar ponekad,osim sto melje o kvazicovjkoljublju,osvrnuti se i na socijalni problem,te makar verbalno doprinijeti mijenjanju odnosa prema materijalizmu,kao destruktivnoj tendenciji u drustvu.

 6. prijedor, 20.06.2011. 11:06:40

  „Zašto vladika ne kaže:ukoliko ova vlast ne uradi ništa da moj narod iole bolje živi, crkva će baciti na nju anatemu.“

  Одличан приједлог! Не видим зашто је проблем критиковати вјерске службенике. Ја их не изједначавам ни са СПЦ ни са Богом. Напротив, многи су се попут овог одметнули од Бога.
  Црква као институција би требала прва дићи глас против ове моралне катаклизме. Али они су већи конформисти од божијих овчица-гласача и када им мафија да неки прилог прљавог новца да се откупи за сва недјела код Бога, они их прогласе кумовима. Имамо ми многе црвене попове још увијек.
  Када би се бацала анатема на ненародну власт, вјерујем да не би било свеједно они онима који су формално вјерници, а играју игру са „свјетлоношом“.

 7. Владика би да влада !! Изгледа да му није довољно црквене власти него би као његов пријатељ Леми да влада и над свјетовним животом и смрти ове напаћене сиротиње, ваљда видио да су Лемијева овлаштења равна божанским !!! Постојао је један период у историји кад су мантијаши имали и свјетовну власт и звао се мрачни средњи вијек !!!

 8. koja ironija
  covjek pod nadimkom prijedor dobija pohvale na temi o multienticnosti… a veceg borca protiv multieticnosti a nisam vidio od dana Ratka Mladica….Covjek koji zna samo pogrdne rijeci o nesrbima pricati ispade covjek za pohvalu..

  Ovaj vladika, unatoc cinjenici da ne gotivim vjerske poglavare bar je naveo sustinu o samoj multietnicosti…. valja ce jednom ona zazivjeti u vecem obimu u BiH i valja ce se sa teororom i vridajnjem drugih i drugacijih prestati…

  Meni drugaciji nikad nisu smetali niti sam ih mrzio, niti mi smrde kao ovom sovinisiti pod imenom prijedor… cak sto vise meni se dopada ta ranloliskost..

  I preidjor… nemoras se truditi i pisati kako ti svi nestrbi smrde i kako bi ih sve poklao.. neveo si to vec milion puta i sto ulzalud trositi energiju u dokazivanju da si fasista..

  To je poznato…

 9. rixadu, 20.06.2011. 17:22:53
  Opa rix,
  da neces promijeniti vjeru?B-)
  Ajd mi sad objasni samo,kako to da ti sad valja i vladiketina ovaj i lopina odjednom?
  Sta ima on traziti u Sarajstanu,pod broj 1?
  Vidis,koliko je licemjerja u vasem stavu,pa dusu bi djavlu i vladiki prodali ,samo ako nesto kaze u korist imperijalistickih teznji i ambicija,sto onih velikih,sto njihovih slugu(to jest,nazalost veceg dijela Muslimana).
  Ej,sta necu dozivit…

 10. @ešerihijarixi
  fala dotičnoj personi što pohvali vladiku, jer nam je to pravi putokaz čojstva.Ko je vama dobar, bježite Srbi od njega.Ipak, dakle ne griješim o vladiki.
  Drugo, ne zovi me fašistom, jer kamen ćemo prevrnuti da nađemo ko to naziva fašistom potomka jevreja čije članove familije ste ti i tvoje cvijeće SVE DO JEDNOGA odveli u jasenovac.E, ovoga puta nismo sjedili čakajući tebe i tvoje UUUUUUUUUU , čim sste ušli u PD sa namjerom da mene,i moju djecu, moje sugrađane pokoljete dobili ste ono šta ste tražili.
  I, stvarno smrdiš, ljeto je , ima trave obriši se, otsijeci nokte i očisti iza njih koli naslage.
  Fuj, smrdiš , ma tvor je cvijeća, makar nije prenosnik koli bakterije.
  Pozdrav iz tamjanom mirisnog , srpskog PD!

 11. Владика је, за мене изненађујуће, врло мудро зборио. Одавно нисам од неког од наших црквених вјеродостојника чуо мудрије ријечи.

  И шта имамо као реакцију. Гомилу идиота који уопште нису размислили о чему владика збори, него причају о својим фрустрацијама. Овај Јевић- Дурић није цвјећка, али се мора признати да ниједан вјерски службеник у БиХ није одавно изговорио мудрије ријечи.

  Знам ја да и други знају, али неће. Зашто, враг би га знао. Баш враг, буквално.

 12. Симо П. Ороз, 20.06.2011. 23:13:07

  Симчееее… шоу почиње! 😀 Сад си готов! 😀

  Људи, ајде да критикујемо када постоји разлог и да то не радимо када разлога нема. Мени је проблематичан његов одлазак и давање легитимитета оваквим скуповима.

  Овде није рекао ништа лоше.

  Базирајмо се на вијест, а не на минули рад. 🙂

 13. anja banja luka, 21.06.2011. 00:14:00
  Pih,ajd i da ne gledamo na minuli rad(koliko mi je poznato izmedju ostalih aferica ,hobi mu je “skupljanje love“).
  Ajd,da zanemarimo, sto slicne skupljace love nije okarakterisao ni on a ni ostala popovska klika,kao profiterski sljam.Sve na stranu…

  Ali sta ima dobro u ovoj verbalno-masturbacionom(izvini na izrazu)spektaklu.
  A Simo,stari kontras,njemu je ponekad bitno,kako mi se cini ,da pisa uz vjetar.Valjda mu to nesto znaci.Poput onog strumpfa,izvali nesto a nije se potrudio ni da pojasni zasto je ova popina rekla nesto pozitivno.
  Oce li me ko prosvijetliti?
  I svidja mi se tvoje razmisljanje,da nije nista drugo,daje legitimitet antisrpskim skupovima,poput ovog.
  Sad ce neka snajka u dzamahiriji,izmedju dvije epizode one Turske serije moci reci da su eto Srbi agresori,eto i njihov pop to kaze.
  Ili ne kaze ali cim to moze svariti,onda i odobrava takvo misljenje…

  “Реџић сматра да се већ дужи временски период на различите начине, укључујући и оружане облике, настоји разорити босанскохерцеговачко мултикултурално друштво и држава како од усконационалистичких центара политичке моћи у БиХ, тако и неких ценатар изван БиХ у региону, па и у осталом дијелу Европе.“

  Ma da…
  ,kakav gradjanski rat izazvan (u najmanju ruku) “nespretnom“ politikom Alije Izetbagovica,koji je sve tri naroda uvukao u jedan od najkrvavijih civilnih ratova,krajem XX vijeka…agresija je to bila…a i pravoslavni poplopov,sjedi na takvom skupu i jos baca svetu vodicu za takve bljuvotine….

 14. koliko je sati kod vladike znamo čim ga fali ešerihijarixi.pljuvali su ga kada je nazdravljao rakijom iz flaše visokom predstavniku, ali sada kada hoda po njihovim krugovima , ok im je.

  niti dobro zbori, niti mu je tamo mjesto, a nema ništa ni sa crkvom ni sa pravoslavljem, jer uzimati milione a nerod u bijedi, đavolsko je.
  Dakle, sa šefovima, i onim u laktašima, i onim u vatikanu, će u 9. krug.
  Javno treba da se ogradi od ovoga što vlast ubija njegov narod, da je anatemiše.

 15. беспослен поп говеда крштава, тако и овај лелемуд од владике, умјесто да се бави својим свјетовним дужностима, мјеша се тамо гдје му није мјесто и даје легитимитет онима који по сваку цијену под плаштом мултикулти желе да стекну доминацију и то је много подмуклије од наше јасне жеље за одцјепљењем и 100% контролом над 50% властите територије у БиХ.

 16. Bilo je to prije više od godinu dana.Pismom se obratim vladiki Grigoriju i zamolim ga da mi pomogne da pravda pobedi nepravdu,da dobro pobedi zlo,da pomogne da kao čovek,kao prognanik ili izbjeglica ne budem od ove vlasti diskriminisan,ponižen,omalovažen.Vladika ne učini ništa,a mogao je jednim telefonskim razgovorom sa onim što u RS i vedri i oblači riješi problem.Ja mu na tome nisam zamjerio,ali je u mojim očima mnogo izgubio.Njegovo je pravo da čini po svojoj volji.Nisam, tražio ništa nezakonito,ništa što drugi nisu ostvarili.Zato mislim da je trebalo drugačije postupiti.Tako nas uči naša vjera,naša crkva.
  Bez obzira na sve gore navedeno ja sam jedan od onih koji opravdava sve napore koji vode ka pomirenju,zajedničkom životu,jer druge nam nema.Zato moja poruka.Nije dovoljno samo deklarativno se izjašnjavati.Treba to provoditi u praksi među ovim napaćenim narodima.

 17. Grigorije, Vasilije i drugi slicni njima su samo jedan od dokaza da su nam svi stubovi drustva u velikoj krizi.

  Meni je u sjecanju razgovor od prije 10 g. sa popom crkve u Kotoru koji je iz Klasnica a sluzbovao je prije rata u Hrvatskoj. Kaze kada je 1995 dosao u B.Luku sa izbjeglim narodom i zatrazio pomoc od V.P. on mu je rekao da on nije Crveni Krst pa da dijeli pomoc. Tako je on otisao za Kotor.
  Onda oni koji mu nisu htjeli pomoci traze da im preko ljeta nadje jeftin smjestaj – gdje mogu kuvati itd.

 18. jahac, 21.06.2011. 06:05:42

  “A Simo,stari kontras,njemu je ponekad bitno,kako mi se cini ,da pisa uz vjetar.“

  Није мени до пишања уз вјетар, мени је битно да се ти не учланиш у јахачки клуб, као Драгољуб Мићуновић, својевремено.

  А јахач си.

Оставите одговор