Горан Паскаљевић у Москви добио награду Сергеј Бондарчук

Признати српски редитељ Горан Паскаљевић добитник је награде "Сергеј Бондарчук" за "допринос филмској уметности у свету", а награда ће му бити уручена данас у Москви, у оквиру "Свесловенског форума", обавестио је редитељ Танјуг. Покровитељ ове престижне манифестације, која је почела Даном словенске писмености, 23. маја, а завршава се крајем јуна, је председник Русије Димитриј Медведев. […]

петак, мај 27, 2011 / 13:11

Признати српски редитељ Горан Паскаљевић добитник је награде "Сергеј Бондарчук" за "допринос филмској уметности у свету", а награда ће му бити уручена данас у Москви, у оквиру "Свесловенског форума", обавестио је редитељ Танјуг.

Покровитељ ове престижне манифестације, која је почела Даном словенске писмености, 23. маја, а завршава се крајем јуна, је председник Русије Димитриј Медведев.

Награда "Свесловенског форума" за књижевност припала је Валентину Распутину, за ликовну уметност Сергеју Андријаку, а Паскаљевић је ове године једини странац коме је додељено признање. Претходних година ову награду су, између осталих, добили Тео Англеопулос, Анжеј Вајда, Никита Михалков.

Паскаљевић је тим поводом изјавио Тањугу да му је велика част и задовољство да прими награду "Сергеј Бондарчук" и "буде раме уз раме са Валентином Распутином", кога уз Солжењицина сматра највећим савременим руским писцем.

Српски редитељ је позван да слједећег дана по примању награде, одржи предавање студентима филма на Универзитету у Москви, што му, како је рекао, представља још веће задовољство од саме награде.

Публика у Русији је добро упозната са Паскаљевићевим филмовима, интересовање студената за његов опус веома је изражено, о чему свједочи чињеница да студенткиња Олесиа Белокова ради докторску дисертацију на тему "Модерност у филмовима Горана Паскаљевића".Оставите одговор