Гоја испод Гоје!

Досад непозната слика чувеног шпанског мајстора Франсиска Гоје (1746-1828) откривена је испод једног од његових ремек-дијела, саопштио је Ријкс музеј у Амстердаму.Недовршено дјело откривено је испод Гојиног портрета шпанског судије Рамона Сатуеа помоћу нове технике рендгенског снимка, јавља Би-Би-Си. Стручњаци верују да је реч о портрету француског генерала, а можда чак и самог Наполеоновог брата […]

недеља, септембар 25, 2011 / 22:26

Досад непозната слика чувеног шпанског мајстора Франсиска Гоје (1746-1828) откривена је испод једног од његових ремек-дијела, саопштио је Ријкс музеј у Амстердаму.Недовршено дјело откривено је испод Гојиног портрета шпанског судије Рамона Сатуеа помоћу нове технике рендгенског снимка, јавља Би-Би-Си.

Стручњаци верују да је реч о портрету француског генерала, а можда чак и самог Наполеоновог брата Жозефа Бонапарте, који је од 1808. до 1813, био краљ Шпаније.

У Ријкс музеју наводе да је послије повлачења Наполеонове војске из Шпаније и повратка краља Фердинанда Седмог на престо, славни сликар највјероватније прекрио портрет из политичких разлога односно, да би се дистанцирао од француског режима. Будући да је служио француском краљу, Гоја се плашио одмазде, иако је добио званични опрост и поново је именован за главног дворског сликара.

Незадовољан аутократским режимом Фердинанда Седмог, Гоја је после изјвесног времена, емигрирао у Француску где је живио до своје смрти 1828.

Непозната слика откривена је новом техником рендгенског снимка коју су развили истраживачи Универзитета у Антверпену и Технолошког универзитета у Делфту и која је успешно тестирана прије двије године на слици „Бусен траве” Винсента ван Гога испод које је тада откривен непознати портрет сељанке.У међувремену је развијена преносива верзија овог „рендгенског скенера” који омогућава музејима да испитају слике које су превише осетљиве да би се њима манипулисало.

Детаљи лица откривене слике никада нису довршени, али ордење које краси униформу указује на официра највишег ранга витешког реда који је Жозеф Бонапарта установио када га је брат, цар Наполеон Први, прогласио краљем Шпаније. „Само 15 генерала заједно са Жозефом носили су овакву униформу и одличја, али је досад било немогуће утврдити који од њих се налази на слици”, наводе у амстердамском музеју.

Гојин портрет шпанског судије Рамона Сатуеа биће изложен у музеју Боијманс ван Беунинген у Ротердаму све до отварања главне зграде Ријкс музеја 2013. године.Оставите одговор