Годишњица трагедије у руднику на сјеверу Чилеа

Прије тачно годину дана у руднику на сјеверу Чилеа почела је 69-тодневна драма за 33 рудара који су остали затрпани на дубини већој од 600 метара. На иницијативу рудара данас ће у Копјапу, граду 40 километара од рудника, бити одржана вјерска церемонија на којој ће учествовати и предсједник Себастијан Пињера. Друга церемонија биће одржана у […]

петак, август 5, 2011 / 17:48

Прије тачно годину дана у руднику на сјеверу Чилеа почела је 69-тодневна драма за 33 рудара који су остали затрпани на дубини већој од 600 метара.

На иницијативу рудара данас ће у Копјапу, граду 40 километара од рудника, бити одржана вјерска церемонија на којој ће учествовати и предсједник Себастијан Пињера.

Друга церемонија биће одржана у октобру на годишњицу спашавања.

Несрећа у руднику бакра и злата Сан Хосе у пустињи Атакама, 830 километара сјеверно од главног града Сантијага, догодила се 5. августа. У руднику су остала затрпана 33 рудара.

Седамнаест дана након несреће спасиоци су преко сонде, спуштене на дубину од 688 метара испод земље, прво чули ударање, које је огласило да су затрпани рудари живи. Када је сонда извучена, на њој је била руком исписана порука: "Свих 33 смо добро, у склоништу".

Прије него што су спасиоци прокопали рупу, рудари су се подвргли строгој дисциплини и током 17 дана живјели су дневно од двије кашичице туњевине, гутљаја млека, те по залогај крекера и брескве.

Њихове резерве у склоништу у које су успјели да уђу док се окно урушавало, биле су довољне за још само два дана.

Рудари су сачували светиљке на шљемовима – њихов једини извор свјетлости у тмини, ако се изузму машине чија употреба загађује ваздух под земљом – а у једном тренутку су употријебили булдожер да дођу до природног изворишта воде.

Акција спасавања чилеанских рудара, који који су више од два мјесеца провели испод земље, успјешно је завршена 14. октобра.

Свих 33 рудара живи су извучени на површину, у акцији која је трајала 22 часа.

Предсједник Чилеа Себастијан Пињера тада је изјавио да оваква спасилачка акција "није виђена у историји човјечанства" и да "Чиле, када је уједињен, може да постигне велике ствари".

Рудари, који су у јами на дубини од 622 метара провели 69 дана, извучени су капсулом "феникс", један по један. Посљедњи је извучен спасилац, који је дан раније истом капсулом, сишао у рудник да помогне рударима при излажењу.

Прије извлачења рудари су били снабдјевени маскама са кисеоником, одјећом због промјене температуре и наочарима за сунце да би им очи приликом изласка биле заштићене од дневне светлости.Оставите одговор