Гламоч – Срби немају новца да плате вјештачење

Емир Карача, правни заступник Срба чија се уништена имовина налази на бившем полигону НАТО и Војске Федерације БиХ у Гламочу, најавио је подношење тужбе Уставном суду БиХ уколико његови клијенти не буду имали могућност провођења вјештачења због тешке економске и социјалне ситуације у којој се налазе и немогућности праведног суђења. Он је појаснио да власници […]

понедељак, јун 20, 2011 / 10:19

Емир Карача, правни заступник Срба чија се уништена имовина налази на бившем полигону НАТО и Војске Федерације БиХ у Гламочу, најавио је подношење тужбе Уставном суду БиХ уколико његови клијенти не буду имали могућност провођења вјештачења због тешке економске и социјалне ситуације у којој се налазе и немогућности праведног суђења.

Он је појаснио да власници уништене имовине нису у могућности да плате трошкове вјештачења, због чега се вишегодишњи судски процеси за накнаду штете пред Општинским судом у Ливну споро рјешавају и тешко је рећи када ће бити донесена прва правоснажна пресуда.

Правни заступник оштећених рекао је новинарима да по слову закона држава може да плати вјештачење за процјену штете уколико то нису у могућности да учине клијенти, наводећи да ће оштећеним власницима имовине сигурно бити исплаћена накнада, јер су право и правда на њиховој страни.

Власници уништене имовине српске националности у октобру 2006. године поднијели су 187 тужби против ФБиХ за накнаду материјалне штете на непокретној имовини која се налазила на подручју војног полигона "Одважна Барбара", а до сада су у само неколико случајева донесене првостепене пресуде на које су уложене жалбе.

Парничне предмете оштећених Гламочана воде одвојено троје судија Општинског суда у Ливну, а прву неправоснажну пресуду овај суд је донио у јуну 2007. године у корист Симе Травара, пензионера из Београда за исплату 35.000 марака за уништену викендицу.

На ову пресуду Правобранилаштво ФБиХ уложило је жалбу Кантоналном суду у Ливну, који је другостепени суд у овој правној ствари.

Предсједник Кантоналног суда Недим Бегић потврдио је Срни да су овом суду уложене жалбе на три првостепене пресуде оштећених Гламочана, али да су сви предмети враћени Општинском суду ради провођења поновног поступка.Оставите одговор