Гејтс и Бафет поново на врху Форбсове листе милијардера

Суоснивач "Мајкрософта” Бил Гејтс и даље је најбогатији Американац, будући да се већ 19 година заредом налази на првом мјесту листе "Форбс 400”, уз нето имовину вриједну 66 милијарди долара. Друго мјесто на листи коју саставља амерички пословни магазин „Форбс” поново је заузео челник компаније „Беркшир Хатавеј” Ворен Бафет са 46 милијарди долара, а трећу […]

четвртак, септембар 20, 2012 / 07:46

Суоснивач "Мајкрософта” Бил Гејтс и даље је најбогатији Американац, будући да се већ 19 година заредом налази на првом мјесту листе "Форбс 400”, уз нето имовину вриједну 66 милијарди долара.

Друго мјесто на листи коју саставља амерички пословни магазин „Форбс” поново је заузео челник компаније „Беркшир Хатавеј” Ворен Бафет са 46 милијарди долара, а трећу позицију задржао је суоснивач информатичке фирме „Оракл” Лари Елисон, „тежак” 41 милијарду долара, пренијела је агенција АП.

Следећи су браћа Чарлс и Дејвид Кох, сувласници фирме „Кох индустриз”, која се бави прерадом нафте, а њихово богатство процјењује се на 31 милијарду долара.

„Форбс” наводи да су у 2012. богати углавном постали још богатији, будући да је нето вриједност 241 члана листе увећана, док је богатство њих 66 смањено.

Увећању богатства допринијели су раст цијена акција и опоравак тржишта некретнина.

Неколико чланова породице Волтон, оснивача трговинског ланца „Волмарт” напредовало је на листи 10 најбогатијих Американаца, с које су, пак, пали инвеститор Џорџ Сорош и оснивач коцкарнице „Лас Вегас Сендс корп” Шелдон Аделсон.

Градоначелник Њујорка и оснивач агенције „Блумберг” Мајкл Блумберг поново је међу 10 најбогатијих Американаца, уз процијењено нето богатство од 25 милијарди долара.

Оснивач компаније „Зинга”, произвођача видео игрица за друштвене мреже, Марк Пинкус и оснивач интернет стране за продају купона на интернету „Групон” Ерик Лефкофски нису више на листи.

Оснивач „Фејсбука” Марк Закерберг је пао на 36. са 14. позиције на листи, будући да је излазак те друштвене мреже на берзу у мају резултирао огромним падом вриједности компаније.

Његово богатство се и даље процјењује на 9,4 милијарде долара, навео је „Форбс”.

На „Форбсовој” листи налази се и 45 жена, у односу на 42 из прошле године, укључујући ТВ водитељку Опру Винфри, која заузима 151. мјесто.

Првих десет на „Форбс 400” листи најбогатијих Американаца:

1. Бил Гејтс, 66 милијарди долара
2. Ворен бафет, 46 милијарди долара
3. Лари Елисон, 41 милијарда долара
4. Чарлс Кох, 31 милијарда долара
5. Дејвид Кох, 31 милијарда долара
6. Кристи Волтон и породица, 27,9 милијарди долара
7. Џим Волтон, 26,8 милијарди долара
8. Елис Волтон, 26,3 милијарде долара
9. С. Робсон Волтон, 26,1 милијарда долара
10. Мајкл Блумберг, 25 милијарди долара…Оставите одговор