Гартнер: Мајкрософт ће бити неважан за пет година

Гартнер, компанија за технолошко истраживање и савјетовање, предвиђа да ће до 2017. продаја уређаја са Андроид оперативним системом до непрепознатљивости смањити продају Виндоуз рачунара и телефона. Продаја Еплових ајфона и ајпеда биће готово на истом нивоу као продаја уређаја са Мајкрософт-овим оперативним системом. Гартнер предвиђа да ће до 2017. број таблета и мобилних телефона премашити […]

петак, април 12, 2013 / 11:02

Гартнер, компанија за технолошко истраживање и савјетовање, предвиђа да ће до 2017. продаја уређаја са Андроид оперативним системом до непрепознатљивости смањити продају Виндоуз рачунара и телефона.

Продаја Еплових ајфона и ајпеда биће готово на истом нивоу као продаја уређаја са Мајкрософт-овим оперативним системом.

Гартнер предвиђа да ће до 2017. број таблета и мобилних телефона премашити 2,7 милијарди јединица, што је око 10 пута више од броја десктоп и преносних рачунара.

Берза већ показује те промјене на тржишту уређаја. Мајкрософт-ове дионице пале су за готово девет посто, док су Гуглове порасле за 25 посто.

Иако су Еплове акције пале од почетне цене за 31 посто, многи сматрају да ти бројеви нису индикација слабијег протока новца и продаје, него промјена у водству и расту конкуренције.

Може ли Мајкрософт сустићи тржиште таблета и паметних телефона, гдје ради већ годинама али без успјеха, показаће вријеме.Оставите одговор