Галијашевић: "Муслиманска браћа" нова глобална пријетња

Брисање исламског покрета "Муслиманска браћа" са списка забрањених покрета у Египту представља најаву нове нестабилности и плашење цијелог свијета терористичком мрежом Ал каида, сматра члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић. – Плашење цијелог свијета Ал каидом овај пут ће бити настављено дјеловањем "Муслиманске браће" – рекао је […]

уторак, јун 7, 2011 / 22:00

Брисање исламског покрета "Муслиманска браћа" са списка забрањених покрета у Египту представља најаву нове нестабилности и плашење цијелог свијета терористичком мрежом Ал каида, сматра члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић.

– Плашење цијелог свијета Ал каидом овај пут ће бити настављено дјеловањем "Муслиманске браће" – рекао је Галијашевић за Срну, коментаришући то што је овај покрет, забрањен у вријеме режима Хоснија Мубарака, јуче званично постао политичка партија у Египту под називом "Партија слободе и праведности".

Галијашевић је оцијенио да ће Ал каида и "Муслиманска браћа" у наредном периоду дестабилизовати ситуацију у БиХ, јер ће с једне стране бити вршен притисак на Републику Српску за реформу Устава БиХ, а с друге стране постојаће стални извор и генератор страха у вехабијском покрету који ће овај пут бити под контролом египатске "Муслиманске браће".

– "Муслиманска браћа" прво ће заоштрити вјерску борбу у БиХ, а прави доказ за то је Брчко гдје вехабије петљају са дрогом и наоружањем и опремом – навео је Галијашевић, подсјећајући да је овај покрет у БиХ присутан од рата кроз Имада ел-Мисрија чије име се налази на листи терориста Савјета безбједности УН.

Према његовим ријечима, "Муслиманска браћа" данас су кључни и организациони облик у Ал каиди која је компромис два програма – вехабијског који подразумијева вјерски и социјални програм, а који је персонификовао Осама бин Ладен – и политичког радикализма "Муслиманске браће" Египћанина Елмана Завахирија.

– Ми смо раније указивали да је убиство Осаме бин Ладена дио намјере западних обавјештајних агенција да реструктуришу Ал каиду и да на њено чело доведу "Муслиманску браћу" која заузврат треба да учествују у међумуслиманским сукобима у арапском свијету попут Либије, Јемена и Сирије – навео је Галијашевић.

Он је подсјетио да је Имад ел-Мисри 2001. године испоручен Египту, гдје је под Мубараковим режимом одлежао 10 година у затвору, а пуштен је на крилима компромиса са "Муслимансдком браћом" који је направила војска Египта и Влада САД.

Галијашевић је подсјетио да се Имад ел-Мисри у протекла два дана обратио муслиманима у БиХ отвореним писмом у којем их позива да се окупе око њега и да разумију његове ставове "јер поједини вјероучитељи гријеше због чега су им потребна стручна и образована тумачења".

Покрет "Муслиманска браћа" сматра се једном од најстаријих међународних терористичких организација. У Египту је забрањен од 1954.године.Оставите одговор