Фукушима: На вијест до критичног стања

ТОКИО – Јапанска Агенција за нуклеарну и индустријску безбједност изразила је синоћ забринутост за стање резервоара за искориштено нуклеарно гориво у реактору број три оштећене електране Фукушима Даичи. У извјештајима се наводи да базени у реакторима број три и четири кључају, али да је могуће и да у базену реактора број 4 више уопште нема […]

четвртак, март 17, 2011 / 06:00

ТОКИО – Јапанска Агенција за нуклеарну и индустријску безбједност изразила је синоћ забринутост за стање резервоара за искориштено нуклеарно гориво у реактору број три оштећене електране Фукушима Даичи.

У извјештајима се наводи да базени у реакторима број три и четири кључају, али да је могуће и да у базену реактора број 4 више уопште нема воде.

Уколико искориштене гориве шипке не буду охлађене, могле би да емитују велику количину радијације.

Стручњаци упозоравају да, у том случају, техничко особље неће моћи да приђе реакторима и настави акцију хлађења морском водом.

Уколико операција хлађења не успије, ситуација би "могла да достигне критичну фазу за неколико дана", рекао је званичник јапанске агенције новинској агенцији Кјодо.

Америчи званичници закључили су вечерас да упозорења која објављују јапанске власти нису довољна и да се, намјерно или не, потцјењује потенцијална пријетња од онога што се дешава у Фукушими, преноси "Њујорк тајмс".

Грегори Џеко, предсједник америчке Нуклеарне регулаторне комисије, изјавио је да вјерује да је базен за искориштено гориво у реактору број четири сув и да су нуклеарне шипке потпуно изложене ваздуху.

"Вјерујемо да је радијација екстремно висока, што може да умањи способност предузимања корективних мјера", рекао је Џеко пред комисијом америчког КонресаОставите одговор