Франкфурт: Више хиљада у маршу против мјера штедње

Најмање 20.000 демонстраната марширало је данас у Франкфурту током мирног протеста због оштрих мјера штедње уведених ради хватања у коштац са дужничком кризом у земљама зоне евра. Антикапиталистички покрет „Блокупирај” тврди да је демонстраната било 25.000, док полиција наводи да их је било 20.000. Како је пренео Ројтерс, полиција је затворила главне саобраћајнице у центру […]

субота, мај 19, 2012 / 19:33

Најмање 20.000 демонстраната марширало је данас у Франкфурту током мирног протеста због оштрих мјера штедње уведених ради хватања у коштац са дужничком кризом у земљама зоне евра.

Антикапиталистички покрет „Блокупирај” тврди да је демонстраната било 25.000, док полиција наводи да их је било 20.000.

Како је пренео Ројтерс, полиција је затворила главне саобраћајнице у центру Франкфурта и поставила контролне пунктове на аутопутевима око града, у склопу опсежне безбједносне операције ради заштите њемачке финансијске пријестонице.

Демонстранти су љути због, како тврде, јада које власти наносе људима својим одговором на кризу, што је појачано од избора у Грчкој без јасног побједника, јер је подстакло причу о угрожености еврозоне.

„Протестујемо због европске политике осиромашења коју спроводи ‘тројка’“, рекао је портпарол покрета „Блокупирај”, формиран по угледу на амерички покрет „Окупирај”.

Под изразом „тројка” подразумијева се Европска централна банка (ЕЦБ), Међународни монетарни фонд (ММФ) и Европска унија, који надзиру програм помоћи за спашавање Грчке, Португалије и Ирске.Оставите одговор