Француски судија искључио џихадисти микрофон током првог рочишта

Главни судија у случају великог терористичког напада џихадиста у Паризу у коме је убијено 130 људи накратко је прекинуо рочиште након што је главни оптужени покушао и други дан узастопно да изнесе политичке ставове са оптуженичке клупе.

четвртак, септембар 9, 2021 / 15:23

Судија је осумњиченом Салаху Абдесламу дао право да говори у дискусији о представницима жртава којима ће бити дозвољено да учествују на суђењу.

Абдеслам је поставио питање да ли ће и жртве ратова у Сирији и Ираку, такође, бити позване да свједоче и рекао да су он и други оптужени третирани као да су већ проглашним кривим.

Он је додао да неки од његових кооптужених нису умијешани у завјеру за напад у Паризу и да су му само помогли из љубазности јер су то његови пријатељи.

Судија га је у више наврата опомињао да се удаљава од теме и на крају је Абдесламу искључио микрофон.

Абдеслам је након тога наставио да говори, а судија је прекинуо суђење, које је настављено послије 25 минута.

Он је јуче на почетку суђења рекао да је војник "Исламске државе", ултра-радикалне милитантне групе, а касније је у судници узвикнуо да њега и друге оптужене третирају као псе.

Неки представници жртава и преживјелих у нападима 2015. изразили су запрепашћење што Абдеслам користи суђење као платформу за изношење својих ставова.

Вјерује се да је Абдеслам /31/ једини преживјели припадник исламистичке милитантне групе која је извршила нападе оружјем и бомбом на шест ресторана и барова, концертну дворану Батаклан и спортски стадион у Паризу 13. новембра 2015. годинеОставите одговор