11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Фото репортажа: Преодац и Шаторско језеро

Најљепше село у Европи.

недеља, новембар 9, 2014 / 11:07

фото: Себастијан Гоља

Село Преодац лежи на тромеђи општина Грахово, Гламоч и Дрвар.

Са зиданим-каменим зградам – школом, поштом, домом културе, црквом – окружено планинама, смјештено међу безброј извора чисте воде, село је прије рата носило титулу најљепшег села у Европи.

Преодац је на попису становништва 1961. у ФНРЈ имао статус самосталне општине са 3.716 становника. Општина Преодац је обухватала насеља: Брда, Мало Тичево, Мотике, Подић, Пољице, Преодац, Роре, Шајиновац, Велико Тичево, Жупа, Црнац, Црни Врх.

Према попису из 1991. ту је живјело око 200 становника. У село се вратило за сада тек пар десетина.

Мјештани су казивали како су многи од 360 извора у селу, пресушили када су они морали напустити Преодац. Потоцима није помогла ни сјеча шуме по околним планинама.

Како Преодац изгледа данас, погледајте на фотографијама:

Није далеко ни чувено Шаторско језеро:Оставите одговор