Формира се нови фонд за помоћ угроженим банкама у ЕУ

Јединствено регулаторно тијело за банкарски систем у свих 27 земаља ЕУ могло би да почне са радом већ 2013. године, саопштила је Европска комисија. Планирано је и оснивање контроверзног новог фонда за пружање помоћи угроженим банкама, који би се финансирао од пореза на рад финансијских институција. Овим приједлогом обухваћена је и шема гаранција за депозите, […]

уторак, јун 12, 2012 / 22:47

Јединствено регулаторно тијело за банкарски систем у свих 27 земаља ЕУ могло би да почне са радом већ 2013. године, саопштила је Европска комисија.

Планирано је и оснивање контроверзног новог фонда за пружање помоћи угроженим банкама, који би се финансирао од пореза на рад финансијских институција.

Овим приједлогом обухваћена је и шема гаранција за депозите, која би заштитила штедише у случају да њихова банка пропадне, пренио је Би-Би-Си.

Велика Британија раније је саопштила да неће приступити оваквој банкарксој унији и сугерисала да би она могла да функционише само на нивоу чланица еврозоне.

Према сазнањима Би-Би-Сија, овај план биће усвојен на састанку Европског савјета 28. и 29. јуна у Бриселу.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо подржава брзу примјену плана који укључује заједничко надгледање рада банака већ од јануара 2013. године.

Портпарол ЕК нагласио је да су "разговори између Бароза и осталих званичника ЕУ у раној фази". Он је додао да неки елементи банкарске уније могу да се остваре брзо без измјене постојећих споразума ЕУ, док би други били компликованији и захтијевали више времена за имплементацију.

Потпредсједница Бундесбанке Сабине Лаутеншлагер упозорила је да су за овакав план потребне "свеобухватне промјене споразума ЕУ".

Она је додала да банкарска унија треба да буде реализована упоредо са стварањем фискалне уније, да би се осигурало да државе не угрозе финансијску стабилност ЕУ кршењем правила о буџетском трошењу.

Комисија подржава идеју банкарске уније свих 27 чланица ЕУ, чији би дио била и Велика Британија, гдје се налазе неке од највећих европских банака.

Европски лидери изложени су критикама да нису дјеловали довољно брзо током дужничке кризе. Сада Европска комисија предлаже стварање банкарске уније бржим темпом него што су многи могли да замисле.Оставите одговор