11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

ФМ фреквенција одлази у историју: Норвешка прва уводи дигитални радио

Норвешка ће бити прва земља која је ће одрећи ФМ радија и увести дигитални сигнал (ДАБ). Ова промјена неће бити нагла, током 2017. ФМ мрежа ће се постепено укида, те ће љубитељи радија моћи да слушају само дигиталне програме.

уторак, јануар 17, 2017 / 10:16

Сjеверни округ Нордланд ће прекинути емитовање ФМ у уторак, а други региони ће га пратити, па ће до краја 2017. радио сигнал у потпуности бити дигитализован.

Велики број западних земаља већ дуже вријеме размишља о укидању ФМ, али комбинација времешне опреме и географије натjерали су Норвешку да буде пионир у овом пољу.

"Норвешка има доста планина и долина до којих може да допре само снажан дигитални сигнал", објаснио је Стивен Лакс из британског универзитета Лидс. "Такав терен може да прекине ФМ сигнале. Такође ФМ радио инфраструктури ближи се крај, тако да су имали двије опције – да је у потпуности замијене, или да пређу на дигитални сигнал".

Он истиче да су дигитални сигнали знатно ефикаснији. "Дигитални сигнал ради на нижим струјним нивоима, па ће и читава инфраструктура трошити мање струје. Такође, квалитет звука је бољи", каже Лакс.

Слањем ФМ система у историју норвешка влада вјерује да ће уштедити 200 милиона круна (нешто више од 22 милиона евра) годишње. Овим потезом ће проширити и број радио станица, јер дигитални сигнал има веће капацитете од ФМ. Норвешка тренутно има пет ФМ радио станица, а са ДАБ-ом ће имати око 40.

Иако се очекује да ће пребацивање уштедити новац држави, највјероватније ће коштати грађане. Процјењује се да ће 7,9 милиона радија бити погођено промјеном, као и да само 20 одсто радија у колима може да ухвати ДАБ. Иако радији који хватају дигитални сигнал нису много скупљи од "обичних", мијењање радија у колима Норвежане кошта 165 евра. Због тога двије трећине њих се противи пребацивању на дигитални сигнал, а само 16 одсто нема ништа против ове новине, показало је истраживање норвешког листа Дагбладет.

Ниједна друга земља није објавила датум када ће искључити своје ФМ мреже, али према ријечима Лакса, очекује се да ће следећа бити Швајцарска.

"Проћи ће још много времена прије него што дигитални радији постану довољно популарни да пребацивање не изазове незадовољство већине људи", закључио је он.Оставите одговор