Филм "Краљев говор" освојио четири Оскара

ЛОС АНЂЕЛЕС – Филм "Краљев говор" је награђен ј Оскаром у категоријама најбољи филм, режија, сценарио и главна мушка улога. Ова дирљива прича о односу између будућег монарха који покушава да савлада муцање и обичног човека који му у томе помаже, важила је за главног фаворита и прије Оскара освојила награде америчких Удружења редитеља, продуцената […]

понедељак, фебруар 28, 2011 / 09:19

ЛОС АНЂЕЛЕС – Филм "Краљев говор" је награђен ј Оскаром у категоријама најбољи филм, режија, сценарио и главна мушка улога.

Ова дирљива прича о односу између будућег монарха који покушава да савлада муцање и обичног човека који му у томе помаже, важила је за главног фаворита и прије Оскара освојила награде америчких Удружења редитеља, продуцената и филмских глумаца.

Филм „Почетак“, иначе психолошка научнофантастична акција о лопову који има способност да уђе у снове других, такође је својио четири Оскара, и то у категоријама из такозване техничке групе (Награда за камеру, микс звука, монтажу звука и визуелне ефекте).

Натали Портман је добила Оскара за главну женску улогу у филму Црни лабуд, а Оскара за најбољу главну мушку улогу оправдано је добио главни овогодишњи фаворит, Колин Ферт за улогу краља Џорџа Шестог у филму „Краљев говор“.

У категорији најбољи филм на неенглеском говорном подручју најбољим је проглашен дански филм „У бољем свијету“ редитељке Сузане Бир.

Награду за најбољу сценографију и костим освојио је филм „Алиса у земљи чуда“, док су најбољу женску и мушку епизоду остварили су Мелиса Лио и Кристијан Бејл, обоје за улоге у филму "Борац".

Документарни филм Инсајд џоб, који се иначе бави узроцима и последицама свјетске економске кризе освојио је Награду за најбољи документарни дугометражни филм.

„Прича о играчкама 3“ је након ове додјеле постала „богатија“ за три позлаћене стауете, а награде је освојила у категоријама за дугометражни анимирани филм и најбољу пјесму. Ренди Њуман, иначе аутор пјесме Припадамо једно другом, сада и званично најбоље филмске пјесме, до сада је био номинован чак двадесет пута за ово престижно признање.

Филм „Друштвена мрежа“, који је био номинован за чак десет награда, проглашен је најбољим само у категоријама за најбољу музику, адаптирани сценарио и филмска монтажа.

„Изгубљена ствар“, филм Шона Тена и Ендрјуа Румана, освојио је награду у категорији анимираног филма, док је Вукодлак, Рика Бејкера и Дејв Елси, награђен за најбољу шминку.

За набољи документарни филм, проглашен је „Не више странци“, Керен Гудман и Кирка Сајмона, док је „Бог љубави“ освојио позлаћену стауету у категорији кратког играног филма.

Гламурозна церемонија, која је традиционално одржана у Кодак театру, у недељу 27. фебруара по локалном времену, окупила је најактуелније филмске звијезде и ствараоце у овом тренутку.

Домаћини додјеле су бити Ен Хатавеј и Џејмс Франко, поред којих су се у улогама презентера статуета појавили између осталих Хилари Свонк, Џош Бролин, Скарлет Јохансон, Расел Бранд, Роберт Дауни Млађи, Хју Џекмен, Џуд Ло, Анет Бенинг,Били Кристал, Рис Видерспун и Опра Винфри.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор